“Нафтогаз” хоче отримати з бюджету цього року понад 300 млрд. грн.

За даними “Економічної правди”, цю суму закладено у фінплані НАК на 2023 рік. Значна частина суми – компенсація механізму ПСО (виплата компаніям різниці між ринковими та пільговими цінами на газ для населення), пише ЗМІ.

При цьому, за інформацією видання, 116,5 млрд грн із загальної суми припадають на непокриті доходами витрати, понесені минулого року. “В минулому році [тогдашний глава НАК] Юрій Вітренко говорив, що утримувати низькі тарифи для населення планується засобами спецфонду, який мали наповнювати донори, проте фактично рахунок знову виставили державі”, – йдеться у статті.

“Телеграф” пише, що сьогодні фінплан знаходиться на узгодженні в Кабміні. Начебто категорично проти нього виступив Мінфін, а підтримує лише міністр економіки Юлія Свириденко.

Для задоволення запиту “Нафтогазу” на ці 327 млрд грн (“Телеграф” називає суму рекордною дотацією, порівнюючи з витратами держави на медицину та освіту, які цього року становитимуть 206 та 122 млрд грн відповідно) необхідно буде внести зміни до держбюджету.

Співрозмовник видання у податковому комітеті Верховної Ради заявив, що шансів на підтримку цієї дотації практично немає. Інше джерело “Телеграфа” – припустив, що Рада може підтримати виділення тільки 76 млрд. грн. на покриття компенсацій.

Експерти, з якими говорив “Телеграф”, вважають, що необхідні перевірка фінансового стану “Нафтогазу” та підвищення її ефективності.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко сказав, що НАК – “ето компанія-банкрут, яка може існувати виключно завдяки викачуванню останніх соків із державного бюджету”.

“Не потрібно під час війни це (ймовірно, мається на увазі процедура банкрутства. – “ГОРДОН”) робити, краще подумати про її санацію, а гроші направити на відновлення об’єктів електроенергетики та підтримку бідних людей. Для залучення інвестицій у галузь необхідно провести до 2026 року повну лібералізацію ринку з ліквідацією перехресного субсидування та демонополізацією, а сам НАК “Нафтогаз України” має бути ліквідований як зайва “прокладка” між виробниками та споживачами”, додав він.

Публічна дискусія щодо заявки НАК на 327 млрд грн із держбюджету може завершитися підвищенням тарифів на газ для населення, припустив президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар.

“Нафтогаз” у його нинішньому становищі перетворився на серйозний фінансовий тягар. Зараз у компанії збитки та борги. І тут треба говорити про підвищення цін та тарифів на природний газ. Це те, чого не хоче робити уряд, влада в Україні загалом. І не безпідставно, тому що російська агресія продовжується, країна не стає багатшою, населення біднішає”, – додав він.

Previous post Віталій Паращук загинув на війні України з росією
Next post кількість загиблих від удару РФ в Умані зросла до 19