Сподіваюся, що разом із Єврокомісією знайдеться рішення щодо усунення обмежень для руху української продукції.

“Під час, коли Росія робить все, щоб знищити транзитні торгові шляхи в Європі, ми повинні спільно захищати фундаментальні європейські свободи та договори. Сподіваюся, що разом із Європейською комісією буде знайдено рішення, яке дозволить усунути всі штучні обмеження для руху української продукції”, – сказав він.

Зеленський додав, що Росія блокує українські експортні лінії та шляхи на море, тому не можна, щоб партнери блокували ці шляхи на суші.

контекст:

Після того, як вивезення українського зерна було ускладнене через російську агресію, альтернативні шляхи експорту до Євросоюзу проходять переважно через Румунію та Польщу. Польські аграрії скаржилися, що це зерно осідає в Польщі і не експортується далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові. Business Insider.

7 квітня Україна та Польща домовилися призупинити експорт зерна з України до Польщі. 15 квітня уряд Польщі заборонив імпорт та транзит української сільськогосподарської продукції до 30 червня. До переліку заборонених продуктів увійшли 18 товарів, серед яких зернові, молоко, яйця, м’ясо, мед та інші.

Слідом за Польщею заборону на імпорт української агропродукції запровадили Угорщина, Словаччина та Болгарія.

У Єврокомісії критикували односторонні дії країн – членів Європейського Союзу щодо торгівлі.

18 квітня стало відомо, що Україна домовилася з урядом Польщі про відновлення транзиту агропродукції за умови, якщо вона супроводжуватиметься конвоєм та контролюватиметься за допомогою GPS-трекерів.

З 19 квітня Румунія встановила контроль на митниці для всіх сільгосптоварів, які надходять із України, повідомляє Digi24. Наразі зразки для визначення якості продукції відповідно до європейського законодавства відбиратимуть на митниці, а не у місці призначення, як це було раніше.

25 квітня “Укрзалізниця” відновила перевезення української сільськогосподарської продукції транзитом через територію Польщі, зупинені з 15 квітня, повідомили у прес-службі перевізника.

Наприкінці квітня Європейська комісія ухвалила запропоновану кількома країнами заборону на ввезення української соняшникової олії.

Previous post Президент Зеленський та лідер Китаю Сі Цзіньпін не домовлялися про зустріч, говорили про тиск на РФ – новини України, Політика
Next post Великобританія і Польща підписали рекордну угоду про розгортання британської системи ППО на польській території