Єврокомісія домовилася про обмеження експорту зерна з України

Єврокомісія досягла угоди з країнами центральної Європи щодо обмеження експорту зерна та інших продовольчих товарів з України. Воно стосується чотирьох країн, що межують з Україною: Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини, а також Болгарії. Раніше ці країни в односторонньому порядку запровадили ембарго на імпорт української сільськогосподарської продукції.

Як повідомив Єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс, Євросоюз вживе екстрених заходів, щоб вивезти з цих країн українське зерно, що скупчилося на складах. Подальший імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника з України буде обмежений. Євросоюз також надасть близько 100 мільйонів євро на підтримку власного сільського господарства цих країн. Вони будуть зобов’язані зняти односторонні заборони на імпорт та діяти спільно один з одним та з Єврокомісією.

При цьому Україна збереже транзит своєї сільгосппродукції через Європу до країн Африки та Близького Сходу.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн схвалила угоду. “Так і Україна збереже свої можливості експорту та продовжить годувати світ, і наші фермери не постраждають”, – заявила вона.

У травні 2022 року Євросоюз на рік скасував ввізне мито та квоти на ввезення зерна з України як міру підтримки економіки країни, що воює. Окрім зернових, мита та квоти було скасовано і на іншу українську сільськогосподарську продукцію, включаючи олійні культури, цукор, м’ясо птиці та яйця.

Спочатку передбачалося, що основну частину українського зернового експорту через Польщу та інші прикордонні країни буде спрямовано подальшим споживачам, у тому числі до країн Азії та Африки. Однак насправді у Польщі, а також Угорщині та Румунії осідала велика кількість української продукції, складаючи конкуренцію місцевим виробникам.

Це викликало невдоволення фермерів країн, що межують з Україною. Приплив дешевий через відсутність мит української продукції призвів до того, що їхня власна продукція знизила конкурентоспроможність. Вони не можуть знижувати ціни на свої продукти, і їхнє виробництво стає збитковим. У Польщі відбулися протести фермерів, міністр сільського господарства Генрік Ковальчик пішов у відставку.

У середині квітня тимчасову заборону імпорту української продукції ввели Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина, аналогічні заходи розглядала Румунія.

Previous post Ломаченко Хейні бій — Megogo підтвердив, що не транслюватиме бокс
Next post Кисень на Місяці можна видобути з реголіту, кажуть у NASA