В Україні необхідно кардинально змінити модель ринку електроенергії

За його словами, в енергетиці сформувався значний дефіцит коштів та борги у десятки мільярдів гривень.

“Саме собою підвищення цін або якісь невеликі зміни на ринку нічого не зроблять. У нас у модель ринку, яка зараз існує, за три роки внесено понад 100 різних змін. Але результатів ніяких немає, борги тільки зростають. Тому потрібно, мабуть, потрібно. , міняти кардинально ту модель ринку електричної енергії, яка зараз існує, робити її ліберальнішою”, – сказав Омельченко.

На його думку, необхідно забезпечити прозорі та ринкові ціни на електроенергію для населення та промисловості, а громадянам, які не можуть оплачувати ринковий тариф, мають бути адресні компенсації з державного бюджету, вважає експерт.

“На жаль, іншого виходу у нас немає, як виходити з цього глухого кута, в який нас загнала ця абсолютно неефективна модель ринку електричної енергії”, – наголосив Омельченко.

Він додав, що за поточної моделі енергоринку для підтримки тарифу для населення “Енергоатом” та “Укргідроенерго” мають щороку витрачати понад 150 млрд грн.

контекст:

Скасування цінових обмежень на ринку електроенергії дозволить швидше ремонтувати інфраструктуру та будувати нову генерацію, зазначав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від “Слуги народу” Андрій Герус.

Щоб українські енергокомпанії могли побудувати нову та сучасну енергосистему, їм потрібна ліквідність та нормальне функціонування енергоринку, заявив радник прем’єр-міністра, керівник Центру економічного відновлення Кирило Криволап.

Ліквідність ринку електроенергії має бути переглянута, щоб Україна не покладалася лише на підтримку західних партнерів, наголошував провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський.

Previous post Збірна України з дзюдо бойкотує чемпіонат світу після допуску росіян
Next post пілот Мі-8 про польоти на «Азовсталь»