Експорт газу дозволить утримати від падіння газовидобуток в Україні – ЗМІ

“У перший рік повномасштабного вторгнення РФ спад газовидобування в Україні виявився не катастрофічним. Падіння на 6%, або 1,3 млрд м³, за тих обставин терпимо… При цьому різко обвалився попит. Якщо населення скоротило споживання газу на 10–12% , то промисловість – на 40%, а в окремі місяці – майже наполовину”, – йдеться у статті.

В результаті, зазначає автор, частину газу стало просто нема кому продавати. Особливо постраждав приватний газовидобуток, що традиційно працює з промисловістю.

“На третину видобутого ним газу попиту не було, і його просто відправляли до підземних сховищ (ПСГ). До весни у них зібралося 1,6 млрд м³ приватного газу”, – пише ZN.UA.

Наголошується, що зараз баланс газу в Україні дуже напружений і в кращому разі за підсумками 2023 року вітчизняний газовидобуток вийде “у нуль”.

“Зниження видобутку приватниками навіть на 400–500 млн м³ призведе до необхідності його десь купувати. І якщо при українському видобутку держава отримує податки, то імпорт – чисті витрати”, – наголошується у статті.

Видання пише, що ідея експортувати газ, над якою розмірковують у Міненерго, фінансовому та енергетичному комітетах парламенту, є логічною, оскільки газовидобувні компанії зможуть отримати ринок збуту для своєї продукції та зберегти видобуток.

“Іноді має сенс інвестувати не так у сьогодення, як у майбутнє”, – написав автор.

контекст:

Лімітовано дозволити експорт енерговугілля та газу запропонував наприкінці квітня голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від “Слуги народу” Андрій Герус. За його словами, це дозволить енергокомпаніям залучити додаткові ресурси для відновлення до наступного опалювального сезону.

Previous post Ломаченко Хейні — Василь боксуватиме в рукавичках із двома прапорами, фото
Next post Міністр оборони Польщі служив у СРСР – Блащак каже, що це дезінформація Кремля – ​​новини України, Світ