За три місяці 2023 року “податок на Google” приніс до держбюджету України 1,9 млрд грн – Гетьманців

З новин від податку на Google. […] За результатами поданих за I квартал 2023 року спрощених декларацій з податку на додану вартість особами-нерезидентами задекларовано майже €23,5 млн. і $27,1 млн. або 1,9 млрд. грн. […] Найбільші суми задекларовані компаніями Google Play, Google, Etsy, Sony, Netflix, Apple, Meta, Valve Software, Amazon, – написав він.

Нардеп зазначив, що на 1 квітня на податковому обліку перебувало 87 платників, що на 30 більше, ніж було зареєстровано 1 квітня 2022 року.

Окремо

“У 2023 році (станом на 24 травня) міжнародні компанії сплатили ПДВ армії майже 3,2 млрд грн. Термін сплати податку за I квартал 2023 року – 9 червня, тому ще очікується сплата податку понад 0,7 млрд грн”, – наголосив Гетьманців.



контекст:

У листопаді 2019 року в партії “Слуга народу” повідомили, що готується законопроект щодо реєстрації в Україні соцмереж та інтернет-сервісів.

У грудні 2019 року до Ради внесли законопроект №2634, автором якого є Гетьманцев. Видання “Бізнес.Цензор”, що проаналізувало проект, дійшло висновку, що введення ПДВ на послуги великих міжнародних корпорацій, таких як Google, YouTube, Apple, Facebook, Netflix та інші, призведе до подорожчання електронних сервісів на 20 процентних пунктів.

В інтерв’ю виданню “ГОРДОН” у лютому 2020 року Гетьманцев висловив подив шквалом критики, який обрушився на нього у зв’язку з ініціативою введення ПДВ на електронні послуги, які надають найбільші світові компанії Google, YouTube, Facebook та інші. Він говоривщо запровадження 20-відсоткового податку означає автоматичного подорожчання електронних послуг.

У лютому 2021-го Гетьманцев пояснив, що міжнародні ІТ-компанії – нерезиденти, такі як Google, Facebook та Netflix, зобов’яжуть сплачувати податок на додану вартість із тих електронних послуг, які вони продають українцям. За його словами, компанії не заперечують сплату податку.

Верховна Рада ухвалила закон про “податок на Google” 3 червня 2021 року, 28 червня його підписав президент.

Previous post Ломаченко Хейні — суддівство в складі виключно американців виглядає дивним, заявив Арум
Next post У РФ вирішили карати за «неправильні» карти Росії