Україна намагається знизити нафтову стелю для РФ до $30 – заступник міністра економіки

За його словами, запровадження цього інструменту боляче вдарило по нафтогазових доходах Росії. Якщо минулого року експорт нафти і газу РФ становив $349 млрд, то цього року, за прогнозами експертів, країна-агресор отримає від експорту вдвічі менше.

“Але й цього мало, ми домагаємося, щоб стеля цін знизили з $60 за барель до $45 або навіть до $30, щоб ще більше знизити суму, яка йде на ведення війни”, – сказав Соболєв.

Він наголосив, що ключовим питанням залишається обхід санкцій. Україна активно співпрацює з партнерами для того, щоб спільно протидіяти цьому.

“Позиція світу та України чітка: заробляти не вдасться. Є план, як це запобігти. Тож хочуть чи не хочуть такі країни брати участь у санкційній коаліції, а Росія буде ізольована”, – додав заступник міністра.

контекст:

На початку грудня 2022 року країни-члени “Великої сімки” (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США), а також Австралія та ЄС запровадили обмеження цін на російську нафту, встановивши максимальний рівень у розмірі $60 за барель. З 5 лютого 2023 року ці країни запровадили цінову стелю на російські нафтопродукти: $100 для дизельного палива та $45 – для різних олій.

Через обмеження ціни на сиру нафту Росія втрачає $172 млн щодня, писало Bloomberg з посиланням на звіт Гельсінського центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA). Після того, як обмеження поширилися і на нафтопродукти, РФ втрачатиме ще більше – $280 млн на день.

Росія є другим за величиною експортером нафти у світі після Саудівської Аравії. Але, за прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (IEA), частка РФ на світовому енергетичному ринку до 2030 скоротиться з 20% до 13%. Таким чином, Кремль недорахується близько $1 трлн експортних доходів, зазначала “Російська служба ВВС”.

Previous post Ємельяненко Єршов — дивитись онлайн відео — повний бій 27 травня — реакція мережі
Next post Де розмістити Wi-Fi роутер для хорошого з’єднання — найкращі та гірші місця