Данія відкрила інвестиційний фонд для України на $133 млн

Міністр економіки України Юлія Свириденко пояснила, що цей інвестиційний фонд фінансуватиме проекти із залученням данських технологій та інноваційних рішень. Він буде доступний як для державного, так і приватного секторів.

Заступник міністра Олександр Грибан зазначив, що Україна бачить велику перспективу щодо застосування та розміщення датських компаній в Україні у пріоритетних галузях. Йдеться, наприклад, про відновлювану енергетику, будівельні матеріали, технології відновлення комунального господарства, а також оборонні технології та технології подвійного призначення.

Під час форуму також оголосили про затвердження фінансування для двох пілотних проектів у сфері сільського господарства та агропереробки. Гроші підуть постраждалим від війни компаніям півдня України – “Нібулон” отримає €25 млн, а “Агроф’южн” – €15 млн.

Також кредити нададуть агрокомпаніям, які розташовані біля лінії фронту в Миколаєві. Вони відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у данських експортерів.

За словами Свириденка, з початку повномасштабного вторгнення Данія надала Україні військову допомогу на $1,4 млрд. Також країна направила гуманітарну допомогу, зокрема макрофінансову, на $212 млн.

контекст:

2 травня парламент Данії ухвалив рішення виділити для України новий пакет допомоги у розмірі 1,7 млрд датських крон (понад $250 млн).

Previous post Головне за день. Субота, 27 травня
Next post У Міноборони прокоментували останні вимоги Росії щодо завершення війни