Данія створила для України інвестиційний фонд на $133 млн.

Данія створила спеціальний інвестиційний фонд для України на загальну суму 1 млрд. данських крон, що становить близько $133 млн. Про запуск програми було оголошено під час Українського інвестиційного форуму в Копенгагені, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, Данія є одним із лідерів фінансової допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення загальна військова підтримка становила $1,4 млрд, а загальна гуманітарна допомога, зокрема макрофінансова – $212 млн.

“Спеціальний інвестиційний фонд, створений для України, фінансуватиме проекти із залученням кращих датських технологій та інноваційних рішень і буде доступний як для державного, так і для приватного секторів”, – сказала Юлія Свириденко.

Як зазначив заступник міністра економіки Олександр Грибан, українським компаніям цікаво не лише імпортувати данські продукти, а й локалізувати виробництво такої продукції в Україні.

“Нас цікавлять данські технології, і ми бачимо велику перспективу у застосуванні та розміщенні данських компаній в Україні у пріоритетних галузях. Зокрема, це відновлювана енергетика, будівельні матеріали, технології відновлення комунального господарства, а також оборонні технології та технології подвійного призначення”, – зазначив Грибан.

Під час форуму було оголошено про затвердження фінансування двох пілотних проектів у сфері сільського господарства та агропереробки. Йдеться про постраждалі компанії південного регіону — Нібулон, якому дадуть кредит на 25 млн євро, і Агроф’южн — 15 млн євро.

Також кредити нададуть агрокомпаніям, що розташовані біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, купуючи обладнання у данських експортерів.

За словами Грибана, датський фонд не лише надаватиме фінансові гарантії, а й безпосередньо здійснюватиме кредитування, яке ставить його на окремий ступінь фінансових інститутів, які відкрили свої програми для України.

Данський уряд також планує суттєво збільшити ліміти та розширити програму фінансової допомоги для України.

Previous post Шахтар Дніпро-1 — відео голів матчу УПЛ та огляд гри 28.05.2023
Next post Під час нічної атаки “шахедами” рятувальника ДСНС завалило плитами — Кличко