У США опублікували законопроект про ліміт держборгу, який дозволить уникнути дефолту – новини України, Економіка

На сайті Білого дому ввечері в неділю опублікували проект закону про зупинення ліміту держборгу США до 1 січня 2025 року, який погодили президент Джо Байден та лідер республіканців у Палаті представників Конгресу Кевін Маккарті.

Щоб отримати голоси республіканців, Демократична партія погодилася заморозити державні витрати, не пов’язані з обороною. Вони не підвищуватимуться протягом двох років, а після цього зростуть лише на 1% у 2025 році.

Не буде суттєвих змін у медичному страхуванні Medicaid.

Заплановано спрощення надання ліцензій у секторі енергетики для прискорення затвердження та реалізації нових проектів – на цій реформі наполягали республіканці.

Не буде ні нових податків, ні нових урядових програм.

Президент Байден, коментуючи угоду, сказав, що це компроміс – жодна сторона не залишилася задоволеною. Водночас він наголосив, що угода виконує основне завдання – не допустити першого в історії США дефолту за своїми зобов’язаннями. “Угода знімає загрозу катастрофічного дефолту, захищає наше економічне відновлення”, – сказав Байден.

Маккарті сказав, що республіканці “добилися історичної низки перемог, гідних американського народу”.

Для ухвалення законопроекту в Палаті представників, де більшість у республіканців (222 мандати проти 213 у демократів), потрібно 218 голосів “за”. У Республіканській партії запевняють, щоб більшість її конгресменів підтримують угоду.

У Сенаті більшість зберігають демократи (51 проти 49).

  • Державний борг США досяг ліміту у розмірі $31,4 трлн ще на початку 2023 року. Завдяки екстраординарним заходам Міністерства фінансів уряд США отримав ще кілька місяців на те, щоб домовитись із Конгресом. Але якщо ліміт не підняти до 5 червня, США, зрештою, можуть зіткнутися з першим в історії дефолтом.

Previous post Дмитро Каряка помер у віці 45 — причина смерті бічний аміотрофічний склероз
Next post Через обстріли Харківщини та Херсонщини троє цивільних зазнали поранень – ОВА