Спостерігачі ОБСЄ не визнали вибори у Туреччині повністю чесними

Міжнародні спостерігачі від ОБСЄ не визнали президентські вибори в Туреччині, що відбулися, повністю чесними і вільними. У їхньому звіті про другий тур виборів йдеться, що мала місце упередженість і тиск на виборців, у тому числі з боку державних ЗМІ.

ОБСЄ підтверджує, що організація самих виборів відповідала демократичним правилам і виборці могли вільно обирати кандидатів. Однак, зазначається у звіті, у передвиборній кампанії використовувалися вирази, що дискримінують опонентів. Йдеться також про упередженість державних ЗМІ та обмеження свободи слова. Це, на думку ОБСЄ, призвело до нерівноправного становища кандидатів і надання привілеїв Реджепу Ердогану – на момент виборів він був чинним президентом країни і був переобраний.

Результати виборів у Туреччині негативно позначилися на курсі турецької ліри, який і раніше знижувався. Станом на ранок понеділка, після оголошення про перемогу Ердогана, курс ліри впав до рекордного рівня 20,05 ліри за долар. Банк Morgan Stanley попереджає, що до кінця року курс ліри може впасти на 29 відсотків – до 28 лір за долар, якщо Ердоган не змінить грошово-кредитну політику, пише агентство Bloomberg.

“Перемога Ердогана не влаштовує жодного іноземного інвестора. За дуже високої інфляції, дуже низьких відсоткових ставок і відсутності чистих валютних резервів може настати хвороблива криза, яка торкнеться всіх активів”, – сказав Bloomberg стратег Tellimer Хаснайн Малік.

Previous post Залізний купол – В Ізраїлі успішно протестували морську версію системи ПРО – новини України, Політика
Next post Для миру Україні потрібне якомога швидше членство в НАТО – Ребекка Гармс