Верховна Рада підтримала приєднання України до Банку розвитку Ради Європи.

Депутати Верховної Ради 296 голосами підтримали президентський законопроект №0206 про членство у Банку розвитку Ради Європи (ПРЄ). Про це повідомила голова партії Слуга народу Олена Шуляк.

Банк створювався для підтримки осіб, змушених переселятися з місць постійного проживання через надзвичайні ситуації, у тому числі збройні конфлікти. Проекти ПЕВ ефективно реалізувалися в Боснії, Хорватії, Сербії.

“Членство в ПЕВ дуже важливо для України. Це розвиток нових житлових та соціальних інфраструктурних програм, залучення інвестицій для забезпечення українців належним житлом, яке було зруйноване або пошкоджене внаслідок збройної агресії РФ”, – прокоментувала Шуляк.

Банк уже реалізовує проекти щодо підтримки українців, які покинули країну через війну.

CEB на кінець 2022 року схвалив майже 5,86 млн. євро грантів на підтримку українців у країнах-членах банку: Болгарії Чехії, Естонії, Угорщини, Литві, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині, повідомляється на сайті Ради Європи.

Кошти використовувалися для забезпечення безпечного транспорту, притулку, медичного обслуговування, консультування та збору даних/реєстрації біженців.

Також банк видає кредити на такі проекти. Зокрема, на три проекти – для Чехії, Італії та Польщі – було виділено 980 млн. євро. На проекти для українців у Німеччині та Литві було виділено 325 млн. євро.

Кредит Польщі, пов’язаний з війною в Україні, на суму 450 млн євро був найбільшою сумою одноразової позики, схваленої ПЕВ.

Також читайте: Час платежу. Скільки податків сплачуватимуть українські біженці за кордоном та в Україні.

Previous post Полювання на Patriot. Чому Росія посилила ракетні обстріли – новини України, Політика
Next post Вночі силами ППО знищено 36 із 40 крилатих ракет та 38 безпілотників – зведення Генштабу