Рада дозволила НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників, у тому числі колишній “Альфа-Банк”

Законопроект підтримали 305 депутатів. За словами Железняка, зміни у документі дозволяють Національному банку України передавати державі фінансові структури, власники яких перебувають під санкціями.

“Нарешті Рада схвалила у повторному другому [чтении] законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану”, – написав він.



Для набрання чинності законопроектом повинен підписати спікер і президент країни. Він, зокрема, дозволяє запустити процес націоналізації Sense Bank (раніше – Альфа-Банк), контрольний пакет акцій якого управляється росіянами Андрієм Косоговим, Михайлом Фрідманом і Петром Авеном.

Крім того, як нагадувало агентство “Інтерфакс-Україна”у банківському секторі України підсанкційні власники – у “Мотор-Банку” (єдиний акціонер підозрюваний у колабораційній діяльності екс-президент “Мотор Січі” В’ячеслав Богуслаєв) та у PINbank (майже 89% акцій належали президенту російського футбольного клубу ЦСКА Євгену Гінеру, ВАКС заарештував його частку у банку).

11 квітня парламент ухвалив законопроект №9107-1 у першому читанні, але під час другого його не підтримала фракція “Європейська солідарність”. Її розкритикували, за словами члена парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Ніни Южаніної, у першій редакції документ не відповідав Конституції України. Після цього він знову пройшов через податковий комітет і повернувся до Ради на повторний другий розгляд.

контекст:

У лютому 2022 року Євросоюз ввів санкції проти низки російських бізнесменів, у тому числі Авена та Фрідмана – через тісні зв’язки з російською владою. Бізнесмени також знаходяться під персональними санкціями Великобританії, де вони проживають, Канади, Швейцарії, Австралії, Нової Зеландії та України.

Статки Фрідмана в останньому рейтингу Forbes оцінювали в $11,8 млрд (шостий рядок у рейтингу найбагатших росіян), статки Авена $4,3 млрд (29 місце).

За даними The Wall Street Journal, Фрідман запропонував Україні $1 млрд із власних грошей, сподіваючись на зняття санкцій.

Financial Times також писало з посиланням на джерела, що Фрідман і Авен готові продати свої частки в Альфа-Банку за $2,3 млрд, щоб з них зняли санкції.

У липні 2022 року стало відомо, що Альфа-Банк вирішив змінити назву, щоб не асоціюватися з Росією. З 1 грудня він перейменувався у Sense Bank.

У січні 2023 року в НБУ заявляли, що не бачать причин для націоналізації Sense Bank, оскільки це є системно важливим платоспроможним банком.

Previous post “Щодо термінів є відповіді”. Зеленський розповів про чергове засідання Ставки – новини України, Політика
Next post Ігнат пояснив, чому не варто оприлюднювати фото уламків ракет