В “Укренерго” повідомили, що відновили функціонал близько 70% об’єктів, пошкоджених через обстріл РФ

Про це в інтерв’ю Forbes, опублікованому 29 травня, повідомив голова НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

За його словами, у складному становищі через пошкодження знаходяться усі великі тепло- та гідроелектростанції, а також підстанції “Укренерго”. Обленерго переважно постраждали в регіонах, що межують із зоною бойових дій, підкреслив Кудрицький.

“У цифрах це все дуже умовно. Десь 40-50% потужностей, які наша система мала до вторгнення [в феврале прошлого года]Ми тимчасово втратили. Щодо магістральної високовольтної мережі та об’єктів “Укренерго” – внаслідок масованої терористичної кампанії росіян проти нашої енергосистеми близько 43% наших активів було пошкоджено ракетами або дронами, – розповів голова НЕК. – Наше завдання – відновити якнайбільше енергоблоків та підстанцій до наступної зими. Ми оперативно усунули обмеження у магістральній мережі та відновили функціонал десь 70% наших пошкоджених об’єктів. Це не означає, що вони зараз працюють у тому стані, як до повномасштабного вторгнення, але система передачі електроенергії працює”.

Як зазначив Кудрицький, відновлювати “все як було” немає потреби.

“Ми плануємо робити краще, застосувати сучасніші технічні рішення, більше захистити об’єкти”, – резюмував голова “Укренерго”.

контекст:

За півроку з вересня 2022-го окупанти випустили по енергетичних об’єктах України понад 1200 ракет і дронів, близько 250 із них потрапили в ціль. Через обстріл у країні вводили тимчасові відключення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію та електричні підстанції, Україна зазнавала дефіциту потужності і весь осінньо-зимовий період намагалася стабілізувати енергосистему.

12 лютого 2023 року “Укренерго” вперше за часи осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Щоб пережити літо без відключень, Україні може знадобитися імпорт електроенергії з Європи, наголошував Кудрицький 4 травня.

Previous post Росіяни вперше за довгі місяці не наступали на Бахмутському напрямку – карта боїв – новини України, Політика
Next post Русалки в реальному світі виглядали б не так, як у мультику, пояснила морський біолог