Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект про відміну спрощеної системи оподаткування для ФОП

Ухвалення законопроекту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 10 млрд гривень, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Проект закону з 1 липня пропонує скасувати можливість для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% суми доходу, можливість для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок.

Також пропонується поновити проведення документальних перевірок. Документ передбачає, що такі перевірки під час дії військового стану проводяться за наявності безпечного доступу до територій, приміщень та документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів.

Законопроект передбачає поновлення застосування штрафних санкцій, у тому числі за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного соціального внеску, порядку використання РРО/ПРРО (реєстратор розрахункових операцій/програма реєстрації розрахункових операцій).

Також пропонується відновити перебіг строків, визначених податковим законодавством.

У той же час законопроект не передбачає підвищення податків і не запроваджує нових ставок податків.

За словами Марченка, норми спрямовані насамперед на повернення податкового законодавства у довоєнний стан. Зокрема, з 1 липня обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, пояснив він.

Ухвалення законопроекту є одним із структурних маяків у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначає Мінфін.

контекст:

До початку повномасштабної війни в Україні кілька років поспіль зростала кількість приватних підприємців. У 2021 році чисельність фізичних осіб – підприємців в Україні зросла на 85 тис. та досягла майже 2 млн.

З липня 2023 року в Україні планують низку змін у оподаткуванні, повідомив 30 березня народний депутат України від “Слуги народу”, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. Він анонсував скасування податкових пільг, повернення перевірок бізнесу та штрафів за невикористання касових апаратів

Previous post Росія відправляє на війну охоронців Газпрому, пише WSJ – новини України, Політика
Next post У Росії пропонують не вимагати знання російської від «переселенців» із так званих «недружніх» країн