У нас надлишок електроенергії з 10.00 до 14.00, о 19.00 – 22.00 ми закликаємо українців споживати ощадливо

Про це в інтерв’ю Forbes, опублікованому 29 травня, повідомив голова НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

“У нас надлишок електроенергії з 10.00 до 14.00, коли наші сонячні електростанції генерують багато електроенергії. У вечірні години, з 19.00 до 22.00, коли споживання найбільше, ми закликаємо українців споживати економно, – наголосив керівник НЕК. – Це не означає, що сидіти без світла і все вимкнути з розеток. Треба намагатися в цей проміжок часу зменшити кількість потужних електроприладів, що працюють, і вимикати світло, якщо виходите з приміщення. Це дозволяє знизити навантаження на енергосистему, відповідно, нашим диспетчерам буде легше утримати баланс”.

Не варто забувати, продовжив Кудрицький, “скільки потужностей, що генерують, зараз недоступно для використання”.

“Окрім окупації та пошкоджень обстрілами, літо – це традиційний період для виведення в ремонт атомних енергоблоків, яким необхідно перезавантажити паливо та підготуватися до активної роботи взимку. Також у ремонтах теплова генерація, яка… отримала серйозні пошкодження взимку. Все це впливає на баланс у системі “, – зазначив голова “Укренерго”.

За словами Кудрицького, дефіцит електроенергії відчуватиметься в енергосистемі України протягом літніх місяців, а також наступної зими, але “це не означає аварійні відключення”.

“Укренерго” вже відновила функціонал близько 70% об’єктів, пошкоджених через російські обстріли, проінформував голова НЕК.

контекст:

За півроку з вересня 2022-го окупанти випустили по енергетичних об’єктах України понад 1200 ракет і дронів, близько 250 із них потрапили в ціль. Через обстріл у країні вводили тимчасові відключення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію та електричні підстанції, Україна зазнавала дефіциту потужності і весь осінньо-зимовий період намагалася стабілізувати енергосистему.

12 лютого 2023 року “Укренерго” вперше за часи осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Щоб пережити літо без відключень, Україні може знадобитися імпорт електроенергії з Європи, наголошував Кудрицький 4 травня.

Previous post Шовковський заявив, що продовжить працювати з Динамо – SPORTNEWS.COM.UA
Next post В Уганді затвердили закон, який передбачає страту за одностатеві стосунки