Дефіцит електроенергії в енергосистемі України буде протягом наступної зими, але це не означає аварійні відключення – Кудрицький

Про це в інтерв’ю Forbes, опублікованому 29 травня, повідомив голова НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

За його словами, така сама ситуація буде протягом наступної зими.

“Але це не означає аварійні відключення. Обмеження споживачів – це точно не пріоритетний, а скоріше крайній захід для збалансування енергосистеми, – наголосив керівник НЕК. – Чим ми можемо компенсувати цей дефіцит? Можемо включити додаткові енергоблоки на газу. Вони не найдешевші для енергосистеми”. Але завдяки нашому об’єднанню з європейською континентальною мережею ми маємо можливість як залучати аварійну допомогу від енергосистем країн ЄС, так і імпортувати електроенергію з Європи”.

Кудрицький розповів, що “Укренерго” відновила функціонал близько 70% об’єктів, пошкоджених через російські обстріли.

контекст:

За півроку з вересня 2022-го окупанти випустили по енергетичних об’єктах України понад 1200 ракет і дронів, близько 250 із них потрапили в ціль. Через обстріл у країні вводили тимчасові відключення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію та електричні підстанції, Україна зазнавала дефіциту потужності і весь осінньо-зимовий період намагалася стабілізувати енергосистему.

12 лютого 2023 року “Укренерго” вперше за часи осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Щоб пережити літо без відключень, Україні може знадобитися імпорт електроенергії з Європи, наголошував Кудрицький 4 травня.

Previous post Обстріл 29 травня – Зеленський заявив, що сили ППО врятували сотні життів – новини України, Політика
Next post асиметрична відповідь Колумба і наслідки для української історії