“В Україні 7 млн ​​бідних”. На сайті президента України з’явилася петиція про відміну підвищення податку на паливо

Автор петиції – колишній виконавчий директор Національної ради реформ за президента України Марія Барабаш.

“Прошу розглянути петицію про відміну підвищення ПДВ з 7% до 20%, а також акцизів на паливо, починаючи з 1 липня 2023 року, через внесення вами як невідкладний законопроект із залишенням ставки ПДВ 7% на паливо на період військового стану на всієї території України”, – звернулася вона до Зеленського.

За словами активістки, зниження акцизу на пальне та зменшення ПДВ з 20% до 7% було вірним рішенням і воно “позитивно вплинуло на стійкість бізнесу і певною мірою знизило інфляцію”.

“Але, за оцінками Світового банку, в Україні зараз налічується 7 млн ​​бідних. Бізнес перебуває у надскладних військових умовах. Майже щодня українські міста атакуються ворожими російськими ракетами та іранськими дронами. Практично немає банківського фінансування бізнесу. Загальна купівельна спроможність населення постійно зменшується, а зростання податків лише посилить проблеми в економіці та соціальній сфері”, – пояснила вона.

Барабаш наголосила, що у разі, якщо рішення не скасувати, літр бензину А95 подорожчає приблизно на 12 грн., дизельне паливо – на 8 грн., а газ – на 3 грн.

“Збільшення ПДВ з 7% до 20% та акцизу призведе до додаткових надходжень до бюджету всього на 4 млрд грн на місяць, а прямі та непрямі втрати платників податків та споживачів товарів та послуг становитимуть понад 10 млрд грн на місяць”, – вважає вона.

Станом на 0:20 середи, 31 травня, петицію підписали 1384 користувача з необхідних для розгляду президентом 25 тисяч.

У Facebook Барабаш написала, що підвищення податків на пальне – це “податок на кожного громадянина України” та заплатять його усі.

“Зрештою, бюджет кожної сім’ї, яка має або не має автомобіль, зменшиться. Таке підвищення не є ні економічно, ні соціально виправданим, особливо під час повномасштабної війни”, – підкреслила Барабаш.



контекст:

Верховна Рада скасувала акцизи на пальне і знизила ставку ПДВ із 20% до 7% у березні 2022 року.

Це рішення було обумовлено кризою на ринку палива, викликаною світовою паливною кризою та атаками Росії на інфраструктуру для зберігання та транспортування енергоносіїв. З липня ситуація на ринку пального стабілізувалася, зазначали у Мінінфраструктурі України.

У серпні міністерство запропонувало повернути акциз, в уряді вважали, що на тлі зниження цін на нафтопродукти на світових ринках це матиме мінімальний вплив на роздрібну вартість палива.

Previous post Головне за день. Вівторок, 30 травня
Next post ліберал заявив про поліпшення життя після вторгнення РФ — Світ — tsn.ua