Нова програма фінансової допомоги Україні з боку ЄС матиме маяки – новини України, Економіка

Європейський Союз із 2024 року збирається надавати фінансову допомогу Україні на щоквартальній основі, а не на щомісячній, як зараз. Він також прив’яже її до певних реформ. Про це повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

“Україна мужньо бореться із вторгненням Росії і потребує нашої стабільної фінансової підтримки, щоб протистояти величезним витратам, до яких воно призводить. Євросоюз пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, і ми вірні своєму слову”, – заявила фон дер Ляйєн.

У вівторок, 20 червня, вона представила у Брюсселі новий план фінансової допомоги Україні на період 2024-2027 років у загальному розмірі 50 млрд євро.

За його умовами, Україна отримуватиме транші згідно з фіксованим щоквартальним графіком на основі платіжних запитів та після перевірки комісією виконання відповідних умов.

Якщо жодна з умов не буде виконана, комісія обчислюватиме відповідну суму з платежу. Ці гроші не згорятимуть: Україна зможе отримати обчислену суму, якщо виконає відповідну умову, але не пізніше ніж через рік після початкового дедлайну.

Докладного переліку умов у програмі поки що немає, але Єврокомісія вказує, що вони будуть об’єднані у дві групи:

→ базові вимоги: макрофінансова стабільність, бюджетний контроль, управління державними фінансами;
→ галузеві та структурні реформи.

Значну увагу буде приділено реформі державного управління та належного управління, боротьбі з корупцією та шахрайством, а також іншим реформам, необхідним для наближення країни до принципів, правил та норм Європейського союзу (Union acquis).

Пряма фінансова допомога у вигляді грантів та позичок не єдиний “стовп” майбутньої програми підтримки України.

Євросоюз також має намір сприяти залученню та мобілізації державних та приватних інвестицій для відновлення та відновлення України. Третій “стовп” – це технічна допомога та інші допоміжні заходи.

  • У березні 2023 року рада директорів МВФ затвердила чотирирічний кредит Україні на суму $15,6 млрд.
  • За оцінками МВФ, якщо війна Росії проти України завершиться до середини 2024 року, потреба України у зовнішньому фінансуванні становитиме $115 млрд. Якщо війна триватиме до кінця 2025 року, потреба зросте до $140 млрд.

Previous post Відсторонення спортсменів з Росії та Білорусі стає необхідністю – ПАРЄ
Next post У Росії оголосили в розшук пілота, який публічно відмовився бомбити Україну