У місцевих бюджетах у 2023 році зафіксовано історичний профіцит – новини України, Економіка

У місцевих бюджетах України, незважаючи на війну, зафіксовано історично високий профіцит – тобто їхні прибутки перевищують витрати. Це пов’язано із значним збільшенням військовослужбовців із порівняно високими зарплатами, пояснив головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій.

“Ми бачимо, що цього року місцеві бюджети мають профіцит, який є історично рекордним. Це пов’язано, по-перше, з підвищенням надходжень від податку на доходи фізичних осіб. Військові частини закріплені за певними регіонами, і таким чином у всіх місцевих бюджетах в Україні є додатковий ресурс за рахунок, умовно кажучи, військових, – пояснив він на брифінгу для журналістів.

Податок з доходів фізичних осіб із основною ставкою 18% – головне джерело доходів місцевих бюджетів. За даними порталу Децентралізація, у структурі їх доходів за 2022 рік ПДФО припадало на 49%. Для порівняння, друге за величиною джерело – субвенції з державного бюджету – забезпечувало лише 21%, а третє – єдиний податок – 9%.

Аналітик сказав, що бюджетний профіцит створює своєрідний резерв, який можна використовуватиме ліквідацію руйнувань критичної інфраструктури.

“У Дніпропетровській області вже анонсовано значні капітальні витрати на реконструкцію систем водопостачання, а можливо й іригації. Такі капітальні інвестиції дещо підвищать ВВП. Не дуже, звісно, ​​але це пом’якшить [отрицательное] вплив з боку агросектору та, можливо, промисловості та генерації електроенергії”, – сказав він.

2022 року місцеві бюджети були виконані з профіцитом 70,8 млрд грн. Водночас, у державного бюджету таке значення негативне і перевищило 910 млрд грн.

Previous post Дев’ять головних новин України та світу на 19:00 20 червня – новини України, Політика
Next post син Байдена визнав провину у справі про несплату податків