Україна завершила процедуру вступу і стала членом Банку розвитку Ради Європи.

Україна завершила процедуру вступу та офіційно стала 43-ою країною-членом Банку розвитку Ради Європи (РЄВ). Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Україна приєдналася до СЄВ менш ніж через рік після того, як офіційно подала заявку на членство у червні 2022 року.

Банк створювався для підтримки осіб, змушених переселятися з місць постійного проживання через надзвичайні ситуації, у тому числі збройні конфлікти. Проекти ПЕВ ефективно реалізувалися в Боснії, Хорватії, Сербії.

“Приєднання до Банку розвитку Ради Європи – це ще один крок на шляху подальшої повноцінної інтеграції України до ЄС. Членство відіграватиме важливу роль у процесі відновлення України”, – прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Співпраця Банку з Україною є однією із цілей Стратегічного плану діяльності ПЕВ на 2023-2027 роки. Ключовими напрямами співпраці стануть охорона здоров’я та забезпечення житлом громадян України.

“Вступ України до Банку розвитку Ради Європи є свідченням довіри України до Банку та його можливості підтримати країну у відновленні, реконструкції та довгостроковому соціальному розвитку”, — заявив керівник СЄВ Карло Монтічеллі.

Банк уже реалізовує проекти щодо підтримки українців, які покинули країну через війну.

CEB на кінець 2022 року схвалив майже 5,86 млн. євро грантів на підтримку українців у країнах-членах банку: Болгарії Чехії, Естонії, Угорщини, Литві, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччини.

Кошти використовувалися для забезпечення безпечного транспорту, притулку, медичного обслуговування, консультування та збору даних/реєстрації біженців.

Також банк видає кредити на проекти щодо підтримки українців за кордоном. Зокрема, на три проекти – для Чехії, Італії та Польщі – було виділено 980 млн. євро. На проекти для українців у Німеччині та Литві було виділено 325 млн. євро. Кредит Польщі на суму 450 млн євро був найбільшою сумою одноразової позики, схваленої ПЕВ.

Банк розвитку Ради Європи був створений у 1956 році для вирішення європейськими країнами питань, пов’язаних із соціально-спрямованою реінтеграцією біженців, переміщених осіб та мігрантів. Банк видає кредити своїм державам-членам, а також фінансовим установам та місцевим органам влади для фінансування проектів у соціальному секторі.

Previous post Президент Литви: Ми на прицілі маємо Росії, тут немає ілюзій. Насторожує Китай та Білорусь – новини України, Політика
Next post усе справді важливе про F-16