Єврокомісія пропонує виділити Україні €50 млрд на чотири роки

Фон дер Ляйєн зазначила, що протягом трьох останніх років світ пережив низку криз, “кульмінацією” яких стала війна Росії проти України. За словами голови Єврокомісії, ЄС “болісно відчув” на собі наслідки війни, серед яких вона назвала зростання цін на енергоносії, зростання інфляції та процентних ставок.

Також вона розповіла, що ЄС уже виділив безпосереднього зі свого бюджету на допомогу Україні 30 млрд євро і це не було передбачено у багаторічній фінансовій програмі спілки (MFF). Фон дер Ляйєн заявила про необхідність переглянути бюджет ЄС.

“Звичайно, ми повністю усвідомлюємо той факт, що держави-члени також постраждали від криз. І після багатьох років великої державної підтримки їхніх економік настав час консолідувати їхні державні фінанси. Ми також усвідомлюємо це. Зважаючи на все, що я щойно описала, ми сьогодні представляємо цілеспрямовану та обмежену пропозицію для абсолютної “необхідної”, – продовжила вона.

За словами фон дер Ляйєн, ЄК пропонує зосередитися на трьох аспектах, це:

  • Україна;
  • міграція та зовнішні виклики;
  • збереження конкурентоспроможності ЄС.

“По Україні: тут ми пропонуємо фінансовий резерв на наступні чотири роки у розмірі 50 млрд. Сюди входять як кредити, і гранти. Резерв насамперед забезпечить перспективу та передбачуваність для наших партнерів в Україні. Крім того, це має стимулювати інших донорів. Цей фінансовий резерв дозволить нам дійсно калібрувати нашу фінансову підтримку відповідно до розвитку ситуації на місцях. Адже всі ми знаємо, що війна вимагає від нас максимальної гнучкості», – повідомила вона.

На сферу міграції ЄК просить 15 млрд, для конкурентоспроможності – пропонує створити платформу STEP для цифрових, екологічно чистих та біотехнологічних проектів.

контекст:

Про те, що Євросоюз готує новий пакет фінансової допомоги Україні у розмірі близько 50 млрд євро, повідомляло агентство Bloomberg. За інформацією ЗМІ, у Єврокомісії хотіли оголосити про пакет перед конференцією у Лондоні, де донори обговорюватимуть відновлення України. Міжнародна конференція з питань відновлення України Ukraine Recovery Conference (URC 2023) відбудеться 21–22 травня у Лондоні.

Previous post Зеленський: Наразі наші воїни на півдні та на сході дуже активно знищують ворога – новини України, Політика
Next post Кут нахилу Землі змінився — люди викачали надто багато підземних вод, вважають вчені