Нацбанк України заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти старого зразка – Пишний

“Сьогодні Національний банк ухвалив зміни до своєї “нормативки” – скасував визначення незначного зносу банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник або детектор на касі підтвердив справжність банкнот”, – написав він.

Глава НБУ зазначив, що касир тепер не може “на око” оцінювати справжність банкнот або їхній стан і відмовляти у скоєнні валютно-обмінної операції, “бо йому здалося, що не збігається десь малюнок чи не такий колір”.

“Національний банк вивчив питання. […] Ми побачили штучно створений ажіотаж, якому, на жаль, свідомо чи несвідомо підіграли деякі небанківські фінансові установи та банки і який призвів до хвилі невдоволення громадян”, – пояснив Пишний.

Він наголосив, що НБУ не встановлював жодних обмежень щодо обміну валют на основі року випуску банкнот, це прямо заборонено нормативно-правовими актами Нацбанку.

Окремо хочу сказати про шахрайські пропозиції обміну 100 “білих” доларів на 90 “синіх”. Це не просто грубе порушення, це аморально і неприпустимо, особливо в умовах війни. […] Звертаюся до громадян: банкноти попередніх років випуску, які є законним платіжним засобом в іноземної держави, дійсні, отже ви можете обмінювати їх на гривні у будь-який час. Не втрачайте свої заощадження у спровокованій панікою погоні за обміном валюти “білою” на “синю”, – заявив Пишний.



Також 20 червня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №9404, який передбачає адміністративну відповідальність за незаконну відмову чи обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій.

контекст:

6 червня голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від “Слуги народу” Данило Гетьманцев заявив, що валютні обмінники, у тому числі банки, “у пошуку додаткової маржинальності трохи забулися і забули, що в країні війна” .

“Саме тому, напевно, вирішили запровадити додаткову комісію за обмін “зношених” купюр, серед яких зношеними вважаються навіть пом’яті або з крихітними точками в куточку. Ця точка може вам дуже дорого коштувати. Якщо точніше – ліцензії”, – звернувся він до фінустанов і оголосив про прийом скарг на роботу обмінників.

За першу добу, за словами нардепа, він отримав понад 400 скарг, більшість із яких – на роботу нелегальних обмінників.

Нацбанк України 10 червня випустив роз’яснення, у яких випадках обмінні пункти та банки можуть стягувати додаткову комісію за обмін іноземних купюр. У НБУ наголосили, що банки та обмінники зобов’язані приймати банкноти іноземної валюти, які не мають ознак зношування або придбали під час звернення одну або кілька ознак незначного зношування.

Previous post Єрмак: Ніхто, крім Ізраїлю, не може надати технології боротьби з “шахедами” – новини України, Політика
Next post Обмінники не можуть відмовляти в обміні валют через рік випуску банкноти – НБУ