НБУ заборонив відмовляти в обміні старих і зношених доларів – Особисті гроші

Національний банк 20 червня посилив вимоги до банків та обмінників через масові випадки відмови приймати у громадян старі або зношені банкноти, повідомляє прес-служба регулятора. Зокрема, НБУ скасував вимоги щодо частково пошкоджених банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, справжність якої підтверджена.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

“Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні братися до обміну. ​​Це виключає вплив людського фактора на визначення ступеня зношеності банкноти”, – йдеться у повідомленні.

З банкнотами, які мають ознак значного зносу, повинні здійснюватися операції інкасо.

Також НБУ заборонив фінустановам встановлювати будь-які обмеження щодо року випуску чи номіналу банкнот іноземної валюти, що є законним платіжним засобом на території відповідної держави.

“У разі порушення такі дії будуть розцінюватися не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, а й потенційна ознака шахрайської діяльності”, – наголосив регулятор.

До порушників застосовуватимуться заходи покарання, включаючи зупинення можливості здійснення окремих видів валютних операцій та штрафи:

→ до банків – у розмірі до 400 000 грн. та планується його збільшення за суттєві порушення;
→ до небанківських фінансових установ – у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи.

  • В останні місяці банки та пункти обміну валют масово відмовлялися брати потерті та старі купюри долара та євро. За обмін таких купюр пропонувалося сплатити додаткову комісію до 30%. Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев зазначив, що ці дії є незаконними.
  • Після цього НБУ дав роз’яснення щодо обміну валюти і коли комісія законна.

Previous post Шойгу боїться, що ЗСУ вдарять по Криму з HIMARS та Storm Shadow. У Пентагоні відповіли – новини України, Політика
Next post У Генштабі повідомили, де на сході тривають «особливо важкі бої»