Іноземні компанії втратили $107 млрд через вихід з російського ринку | новини України

Близько 1000 компаній вийшли із російського ринку після початку повномасштабної агресії

Роман Бриль

Роман Бриль

редактор новин

Втрати іноземних компаній через вихід із російського ринку перевищили $100 млрд – Reuters
Фото: depositphotos.com

Вихід з російського ринку після вторгнення РФ в Україну в 2022 році обійшовся іноземним компаніям більш ніж $107 млрд у вигляді списань активів і втраченого прибутку. Дані опублікувало агентство Reuters на основі аналізу звітів компаній.

За останні півроку обсяг втрат збільшився на $35 млрд.

Росія вимагає знижки щонайменше 50% під час продажу іноземних активів і постійно посилює вимоги до виходу.

Цього року Shell, HSBC, Polymetal Internation змушені були продати свої активи в РФ зі знижкою 90%. Минулого тижня Danone заявив, що отримав дозвіл регулюючих органів на продаж своїх російських активів зі збитком у $1,3 млрд.

Загалом близько 1000 компаній вийшли з російського ринку після початку повномасштабної агресії.

Згідно з аналізом Єльської школи менеджменту, сотні компаній, у тому числі Auchan і Benetton, все ще працюють у РФ або припинили діяльність.

“Компанії, які все ще прагнуть вийти з Росії, ймовірно, зіткнуться з подальшими труднощами і будуть змушені миритися з великими списаннями та втратами”, – прокоментував агентству Ян Мессі, голова відділу корпоративних розслідувань консалтингової компанії S-RM.

За його словами, у Росії немає західних активів, які можна було б вважати безпечними або захищеними, поки Кремль продовжує вести війну.

Ті компанії, які залишили РФ, ймовірно, не захочуть повертатися навіть після закінчення військових дій, вважає Джеремі Цукер, експерт із санкцій американської юрфірми Dechert.

Previous post Україна та Польща провели перемовини щодо блокування кордону: перші деталі
Next post У Львові поховали академіка Ігоря Юхновського