Допомога США Україні має вирішальне значення для стримування Китаю – глава МЗС Тайваню

За його словами, у такому разі Пекін посилить свою пропаганду про те, що США нібито є ненадійним партнером.

Дипломат пояснив, що “дії у світі відбуваються не чорно-білим чином, світ взаємопов'язаний, і якщо країна-агресор Росія зможе окупувати нові частини України та заявить про свою перемогу, це розглядатиметься як перемога авторитарних держав”, до яких Ву зарахував РФ, Китай, Північну Корею та Іран.

Видання нагадує, що деякі республіканці в Конгресі США, де не можуть затвердити допомогу Україні на суму $61 млрд, вважають, що Китай є більшою загрозою, ніж Росія, і що фінансування слід перенаправити з Києва на протидію Китаю.

У той же час, пише The New York Times, інші республіканці, а також демократи погоджуються з думкою Ву, що “безпека Тайваню пов'язана з безпекою України” і якщо Пекін побачить слабкість США і дізнається про поразку України від Росії, може розпочатись вторгнення на Тайвань .

Глава МЗС Тайваню вважає, що саме зацікавленість Китаю в такому розвитку подій призводить до поширення Пекіном дезінформації, яка наголошує на російській версії вторгнення в Україну: що це нібито була вимушена відповідь Москви на розширення НАТО і що США нібито не мають наміру підтримувати Україну.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроект, зазначивши, що “ставки надто високі, а наслідки надто значні”.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду зокрема закликав республіканців екс-президент Дональд Трамп. Він вважає, що США потрібен окремий законопроект про межі та імміграцію, який не можна прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Її речник Майк Джонсон заявив 13 березня, що Палата представників США підготує свій законопроект про допомогу для України, яка істотно відрізнятиметься від прийнятого Сенатом, написав The Hill. За словами сенаторів, які перебували на щорічній виїзній нараді республіканців верхньої палати Конгресу, Джонсон сказав їм, що проект Палати представників може пропонувати підтримку Україні у вигляді кредиту чи ленд-лізу.

У Білому домі закликали Джонсона поставити на голосування законопроект про допомогу Україні понад $60 млрд, за який Сенат уже проголосував у лютому.

Previous post ЗСУ: Росія випустила 99 “шахедів”, Кинджалов, Іскандерів, Х-59 та Х-101. Збито 84 цілі | новини України
Next post за добу відбулось майже 60 бойових зіткнень