Україна домовилася з США про відстрочку виплат за держборгом – Мінфін

У Києві документ підписали міністр фінансів Сергій Марченко та посол США в Україні Бріджіт Брінк. Продовження було передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом із групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу, пояснили у Мінфіні.

“Підписання цієї угоди дозволить зменшити боргове навантаження на державний бюджет та спрямувати кошти, які мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов'язань, на потреби соціальної та гуманітарної сфер. Вдячні партнерам за значний внесок у підтримку макрофінансової стабільності та економічного зростання України в умовах війни “, – сказав після підписання Марченка.

Посольство США повідомило у Facebook, що підписання пройшло напередодні.

“Провела приємну зустріч з міністром фінансів України, щоб обговорити зусилля України, спрямовані на підтримку її економіки в умовах російської війни, та запропонувати певне полегшення, яке дозволить перенаправити зобов'язання щодо обслуговування боргів на гуманітарні потреби після ескалації російських обстрілів цивільної критичної інфраструктури”, – прокоментував Брінк.

Контекст

Меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом із групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу було укладено 21 грудня 2023 року. Він продовжує мораторій до кінця березня 2027 року, що відповідає програмі розширеного фінансування (EFF) Міжнародний валютний фонд для України.

Previous post Головний генерал США про передачу Україні ATACMS: Ризик ескалації не такий великий, як очікувалося | новини України
Next post ДБР завершило розслідування щодо офіцера, який подарував гранати