Україна не витримає конкурентної боротьби, якщо сплачуватиме екологічний податок ЄС – експерт

“Якщо ми зараз візьмемо в повному обсязі всі зобов'язання, які передбачає СВАМ, то наша продукція стане неконкурентоспроможною і ми не зможемо ефективно експортувати свою продукцію. А з огляду на те, що у нас значна частка експорту, ми просто страждатимемо”, – наголосив експерт.

Біленький наголосив, що інші країни, які підтримують запровадження нового екологічного податку, отримали значну фінансову підтримку від своїх урядів та ЄС для модернізації своєї виробничої бази. Водночас українські підприємства не мали жодної підтримки у вигляді дотацій.

“Усі країни, які підписуються під цими жорсткими вимогами, отримували певні дотації від своїх урядів. У нас зараз, з урахуванням війни та взагалі складної економічної ситуації, такої можливості немає. Тому я вважаю, що зараз питання має бути дуже серйозно розглянуте, обґрунтоване та тільки після цього мають ухвалюватися якісь рішення щодо його впровадження”, – резюмував голова ФМУ.

Контекст

На початку березня видання Politico заявило, що Європа, з одного боку, надає фінансову підтримку Україні, а з іншого – запроваджує податок на викиди вуглецю, відомий як система торгівлі викидами (СВАМ), що може призвести до щорічних втрат для України у розмірі понад € 1,4 млрд. Однак таких збитків можна уникнути через проведення переговорів з ЄС, оскільки в законодавстві є норма, за якою країна може отримати пільги від сплати податку у разі форс-мажорних обставин.

Previous post МОК допустив Росію до Олімпіади 2024 року на принизливих умовах, заявив Валуєв
Next post нове угруповання військ РФ, що відбувається у Ямполі, «Ощадбанк» на колесах