Єврокомісія схвалила український план реформ, необхідних для здобуття €50 млрд

“Сьогодні комісія прийняла пропозицію про виконавче рішення Ради, яке позитивно оцінює план України, комплексну реформу та інвестиційну стратегію України на наступні чотири роки. Цей важливий крок відкриває шлях до регулярної та передбачуваної підтримки України в рамках фонду ЄС для України на суму до €50 млрд. “, – йдеться у повідомленні.

Єврокомісія зазначає, що за рахунок коштів фонду Україна зможе підтримувати роботу своєї адміністрації, виплачувати зарплати та пенсії, надавати основні держпослуги, проводити відновлення та реконструкцію, “продовжуючи захищатися від агресії Росії”.

“Платежі будуть за умови реалізації узгоджених реформ та інвестиційних кроків, викладених у додатку до виконавчого рішення Ради. Крім того, фінансову підтримку в рамках плану щодо України буде надано за умови, що Україна продовжить підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми”, – наголошується. у релізі.

“Ми ще раз демонструємо, що Європа підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, і що ми готові надати таку необхідну фінансову підтримку”, – прокоментувала рішення глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Вона вважає, що “українська стратегія реформ та інвестицій пропонує міцну основу для відновлення більш сучасної та процвітаючої України на шляху до ЄС”.

“План України визначає 69 реформ та 10 інвестицій, розбитих на 146 якісних та кількісних показників. Реформи, запропоновані в рамках плану України, охоплюють 15 областей, включаючи енергетику, сільське господарство, транспорт, “зелену” та цифрову сфери, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси та децентралізацію. Вони спрямовані на підвищення макроекономічної та фінансової стійкості України, покращення управління, підвищення потенціалу та ефективності адміністрації, підзвітності та чесності судової влади, підтримку розвитку приватного сектору та створення умов, що сприяють стійкому економічному зростанню”. , – Описали в ЄК.

Контекст

Лідери ЄС 1 лютого досягли домовленості щодо виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд. Програма розрахована на чотири роки.

Наприкінці саміту йдеться, що Україна зможе отримувати кошти за умови дотримання низки передумов: продовження демократичних механізмів, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, гарантування поваги до прав людини, зокрема меншин.

Також у висновках зазначено, що лідери ЄС щороку проводитимуть дебати за програмою, а за два роки вони можуть запропонувати Єврокомісії перегляд усієї багаторічної фінансової рамки.

6 лютого Єврорада та Європарламент узгодили попередні умови надання Україні €50 млрд.

27 лютого передачу Україні €50 млрд фіндопомоги протягом чотирьох років схвалив Європарламент.

План дій для отримання €50 млрд упродовж чотирьох років Кабмін України ухвалив 18 березня.

Previous post Фіала: Чехія законтрактувала перші 180 тисяч снарядів для України | новини України
Next post У США оголосили вирок зброяці фільму «Іржа» у справі про загибель операторки Галини Гатчінс