Гетьманцев пояснив, чому гроші з телемарафону не дають ЗСУ | новини України

Один день війни коштує Україні 5 млрд грн. Гетьманцев вважає, що знайти такі гроші шляхом економії державних видатків неможливо

Андрій Водяний

Андрій Водяний

Старший редактор новин

"Відверта дичина".  Гетьманцев пояснив, чому гроші з телемарафону не віддають ЗСУ
Данило Гетьманцев (Фото: Валентина Поліщук/LIGA.net)

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев пояснив, чому держава не вважає за доцільне перенаправити на фінансування Збройних Сил України гроші, передбачені для телемарафонів “Єдині новини” та FREEDOM. За його словами, ці гроші надто малі у масштабах війни.

За його словами, держава має лише два джерела для військових витрат – податки та державний борг. Саме ці джерела будуть використовуватись, щоб профінансувати нову виплату для військових за перебування “на нулі”.

“Усі масштабні війни за великим рахунком фінансувалися за рахунок податків та державного боргу. Можна простежити чітку історію становлення податкових систем та боргових інструментів у прив'язці до війн у Європі та Америці”, – написав Гетьманцев у Telegram.

Альтернативні ідеї, такі як перерозподіл грошей із телемарафону чи скорочення держапарату, на думку політика, не витримують критики.

“Минулого року поточний утримання війська за загальним фондом державного бюджету коштував 5 млрд грн на день. Ви можете самі порахувати, скільки днів війни ми можемо профінансувати, намагаючись заощадити кілька мільярдів гривень на ефемерних державних видатках. Так, звичайно, і це гроші, але відверта дичина, коли вказують на ці кошти як на рішення”, – написав Гетьманцев.

“А ось чого треба точно уникати – це фінансування за рахунок емісії. Тому що бюджетна емісія провокує інфляцію і девальвацію. І так, це теж податок, але податок нечесний і податок, що відчутно б'є за найменш захищеними громадянами та економікою. Емісія – це точно остання опція, яка буде на столі”, – зазначив депутат.

  • У квітні 2024 року набрала необхідну кількість підписів електронна петиція до Кабінету міністрів із закликом перенаправити кошти, призначені для телемарафонів “Єдині новини” та Freedom для фінансування БПЛА та пікапів для Збройних Сил України.
  • Уряд її відхилив, назвавши пропозицію підписантів недоцільною.
  • Якщо до кінця 2024 року телемарафон “Єдині новини” не продемонструє зміни формату та відновлення довіри, його можуть зупинити, вважає голова комітету Верховної Ради зі свободи слова Юрчишин.
Previous post Манчестер Сіті Реал — котирування букмекерів — ставки на матч Ліги чемпіонів 17 квітня
Next post режисерка Ірина Цілик про фільм «Я і Фелікс»