Аудит Міноборони знайшов порушення на понад 10 млрд грн – заступник міністра

2023 року Міноборони України кілька разів потрапляло у скандали, пов'язані із закупівлями. 21 січня видання DT.UA повідомило, що Міноборони закуповує продукти для українських військовослужбовців вдвічі-втричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах. У міністерстві заявили, що сталася “звичайна технічна помилка”, відомство проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності та готує додаткові угоди щодо постачання. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що у Міноборони та ЗСУ – “нульова толерантність до корупції”.

У січні на тлі скандалу звільнили директора департаменту закупівель Богдана Хмельницького та заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова. Їм також повідомили про підозру у розтраті та “перешкоджанні діяльності ЗСУ” за закупівлю попередньо неякісних бронежилетів. Крім того, слідчі Нацполіції повідомили про підозру радника Шаповалова в заволодінні більш ніж 1,7 млрд грн, призначених для закупівлі товарів для ЗСУ.

Після скандалів при Міноборони створили спеціальний департамент із запобігання корупції у сфері оборонних закупівель.

Верховна Рада 24 лютого ухвалила закон про запровадження прозорості в оборонних закупівлях. Президент Володимир Зеленський підписав його у березні.

Восени ЗМІ опублікували звіт Рахункової палати, згідно з яким Міноборони України в першому півріччі 2023 року закуповувало продукти за цінами на 30% вищими за споживчі, не проводило аналіз цін, не контролювало реальну кількість поставленої продукції, а 75% позицій каталогу продуктів взагалі не поставлялися частинам.

У серпні 2023 року заговорили про звільнення міністра оборони Олексія Резнікова, який працював на той час, на тлі скандалу із закупівлями курток для Збройних сил. А вже 3 вересня Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні, що ухвалив рішення змінити голову Міноборонина. 6 вересня Верховна Рада призначила Умерова міністром оборони.

Previous post Пішов із життя колишній форвард збірної ФРН й чемпіон світу-1974 Бернд Хельценбайн
Next post Після двох днів рекордів на міжбанку зупинилося падіння гривні