Справу щодо нардепа Одарченка, підозрюваного у спробі підкупити Найєма, направили до суду

16 квітня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направив до суду обвинувальний акт щодо чинного народного депутата. У повідомленні не зазначено прізвище, але з огляду на обставини справи йдеться саме про Одарченка.

Дії депутата кваліфікували за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі, яка займає особливо відповідальне становище). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до 10 років із конфіскацією майна або без неї.




Контекст

21 листопада Одарченку, який є членом комітету Верховної Ради з антикорупційної політики, повідомили про підозру у спробі підкупити голову Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафу Найєма.

За даними слідства, нардеп запропонував хабар за ухвалення міжвідомчою робочою групою рішення про виділення із фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець перебуває на посаді ректора. Запропонована сума хабара має становити 8% від обсягу фінансування, зазначає САП. Одарченка зазначено як ректор на сайті Державного біотехнологічного університету з позначкою, що дія контракту “зупинена до складання повноважень народного депутата України”.

Як стверджує слідство, підозрюваний надав топ-чиновнику частину хабара у розмірі 0,39 біткоїну ($10 тис.). У САП зазначили, що глава Держагентства співпрацював із правоохоронцями та сприяв розслідуванню.

22 листопада ВАКС України обрав для Одарченка запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 20 січня 2024 року з альтернативою застави у розмірі 15 млн грн. Через два дні Центр протидії корупції повідомив, що нардеп вийшов із СІЗО під заставу.

23 листопада членство нардепа Одарченка призупинили у парламентській фракції “Слуга народу”. Також політика виключили із партії.

Previous post Росія вдарила ракетами по Чернігову, є загиблі та поранені | новини України
Next post загрози для півдня через імовірний наступ Росії