Боргова криза, цінові обмеження та діюча система пільг. Зеркаль розповіла, що заважає будівництву розподіленої генерації в Україні

“Як вирішувати проблему нестачі генерації, яку розбили росіяни? На рівні заяв та декларацій нас має врятувати децентралізована генерація, але вона як сурок із анекдоту: “Ти його бачиш? Ні? А він є”. Однак будувати децентралізовану генерацію та когенерацію варто і потрібно, кілька сотень маленьких станцій замість кількох великих – це насамперед забезпечення стійкості та підвищення рівня енергетичної безпеки”, – написала експерт.

Вона зазначила, що через борги інвестори не хочуть вкладатися в будівництво нових станцій, обмеження цін означатиме, що продавати енергію доведеться в збиток, а пільги на тарифи діють не тільки для тих, кому вони дійсно необхідні.

“Йдеться і про електрику, і про газ, який використовують для генерації тепла та електрики на ТЕЦ і деяких ТЕС. Або швидше використовували, поки вони у нас були”, – заявила Зеркаль.

За її словами, водночас в Україні наразі шукають способи, як залучити інвестиції у децентралізовану генерацію.

Контекст

Керуючий партнер UDP Renewables Сергій Євтушенко заявляв, що проблема боргів в енергетиці полягає у неринковому формуванні тарифів у необґрунтованих спеціальних зобов'язань для державних компаній, які потрібно узгоджувати із реальною економічною ситуацією.

Недоплата “Гарантованого покупця” підприємствам “зеленої” енергетики за 2023 рік становить 25%, за 2022 рік – майже 45%.

Previous post Динамо здобуло важку перемогу над Минаєм в УПЛ
Next post засідання Ради Україна-НАТО проведуть у п’ятницю