Брак допомоги створив у бюджеті України розрив на $4 млрд | новини України

Україні довелося позапланово залазити до бюджету, щоб компенсувати нестачу снарядів та зброї, обіцяних партнерами

Андрій Водяний Андрій Водяний

Старший редактор новин

Нестача обіцяних снарядів та зброї створила у бюджеті України розрив на $4 млрд.
Сергій Марченко (Фото: EPA / MICHAEL REYNOLDS)

Україні довелося позапланово здійснити $4 млрд видатків із бюджету через відсутність обіцяної партнерами зброї, розповів міністр фінансів Сергій Марченко під час виступу на міністерському круглому столі в рамках весняних зборів Світового банку та Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні.

Він розповів, що на початку 2024 року Україна опинилася у складній ситуації через недостатню кількість як фінансування, так і озброєння та боєприпасів.

“Це спричинило ситуацію, коли уряд був змушений авансувати кошти на закупівлю необхідного озброєння та техніки. Цього року ми вже наблизили додаткові $4 млрд на закупівлю патронів та амуніції, необхідних для захисту та деокупації територій. Відсутність чи затримка з підтримкою України викликає збільшення фіскального розриву та негативно впливає на нашу здатність протистояти ворогові на фронті”, – цитує міністра прес-служба Мінфіну.

До кінця 2024 року потреба у зовнішньому фінансуванні залишається $27 млрд. Вже є запевнення від ЄС на суму близько $12,5 млрд, МВФ – $4,5 млрд та інших. Критично важливим питанням є затвердження Конгресом США пакету допомоги Україні.

“Для перемоги нам критично необхідно зрівняти військові ресурси з ресурсами агресора”, – додав він.

Марченко розповів також, що Мінфін вже розпочав активний діалог з міжнародними партнерами із залучення фінансів на 2025 рік. Раніше міністр зізнався, що побоюється за 2025 рік більше, ніж за 2024 рік; тепер він сказав, що для забезпечення передбачуваності необхідно негайно розробити план збалансування держбюджету на 2025 рік.

Одним із практичних рішень, на його думку, має стати використання заморожених російських активів. Росія є причиною масштабних руйнувань та збитків України, що робить використання цих коштів морально виправданим, вважає міністр.

  • Американський генерал вважає, що Росія скоро матиме перевагу в снарядах 10:1, якщо США не відновлять допомогу Україні.
Previous post Байден закликав Палату представників терміново ухвалити допомогу Україні
Next post У Кремлі відмовилися обговорювати прихильника фашизму Ільїна, якого цитує Путін