Енергетичний монополіст виводить за кордон мільйони доларів, тоді як ворог продовжує знищувати інфраструктуру України

Компанія АТ “ДТЕК Одеські електромережі” знову намагається вивести за кордон чималу частину коштів, які можна було б спрямувати на відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала від обстрілів.

Як стало відомо, на зборах, що відбуваються цими днями, акціонерам компанії пропонується проголосувати за передачу мільйонних сум зареєстрованій у Нідерландах компанії DTEK GROUP B.V. та іншим юридичним особам, у яких вона володіє корпоративними правами.

Так, одним із рішень, одеський ДТЕК планує викупити у “голландців” облігації на суму в 15 млн доларів. Ще стільки ж DTEK GROUP B.V. та її “дочкам” передадуть як безвідсоткову фінансову допомогу.

Вишенька на торті – АТ “ДТЕК Одеські електромережі” збирається викупити у DTEK GROUP B.V. електричну енергію на суму 5 млрд 856 млн гривень (понад 150 млн доларів). Причина – необхідність компенсації технологічних втрат електричної енергії на її розподіл.

Крім того, 50 млн доларів тимчасово доступних коштів акціонерам “одеських електромереж” пропонують розмістити на депозитних рахунках в АТ “Перший український міжнародний банк” (належить Рінату Ахметову).

Зазначимо, все це відбувається на тлі погіршення ситуації з енергетичною інфраструктурою в Україні, яку щодня обстрілюють російські терористи. Логічно, що кошти, які йдуть за кордон, більшою мірою стали б у пригоді тут, усередині країни, як на усунення наслідків обстрілів, так і на модернізацію мереж. Як відомо, у тариф ДТЕКу закладено складову на заміну застарілих “радянських” ліній. Однак замість того, щоб комплексно оновлювати мережі, одеський монополіст “латає” їх у місцях локальних обривів, а кошти зібрані з населення виводить за кордон.

Дистанційне голосування акціонерів щодо пропонованих угод закінчується 18 квітня. Примітно, що держава, яка володіє 25% акцій, стабільно голосує проти таких рішень.

Previous post СБУ: Затримано помічника Шуфрича, який фінансував Росгвардію у Криму | новини України
Next post США та Британія запровадили нові санкції у відповідь на атаку Ірану на Ізраїль