Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ у 2024 році | новини України

2024 року Україна отримає 560 млн євро для проектів в енергетиці, транспортній інфраструктурі, відновленні житла та для підтримки бізнесу

Віра Касіян Віра Касіян

редактор стрічки новин

Банк Євросоюзу готовий підтримувати Україну ще десять років, план на 2024 рік – 560 млн. євро
Фото: Денис Шмигаль/Telegram

Україна домовилася з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про підтримку економіки у найближчі десять років. Підписання Меморандуму про взаєморозуміння про співпрацю відбулося на полях Весняних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні, США, 18 квітня, повідомило Міністерство фінансів.

У 2024 році Україна отримає 560 млн. євро для проектів у сфері енергетики, транспортної інфраструктури, відновлення житла, а також на проекти, які підтримають економічне відновлення та український бізнес, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Планується прискорити роботу над поточними проектами та сфокусувати увагу на підготовці нових інвестицій у критичні державні та приватні ініціативи.

Читайте також: “Не час крутити носом”. Коли Україна отримає допомогу від США і чому кредит – це непогано

Мінфін уточнив, що цього року ЄІБ надасть Україні 500 млн. євро кредитів і 60 млн. євро грантів на реалізацію поточних проектів.

Сьогодні обсяг портфеля спільних з ЄІБ проектів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співробітництва та сягає понад 7 млрд євро. А з початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ – понад 2 млрд. євро, зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

“Підписання Меморандуму дозволить структурувати напрями подальшої співпраці у державному та приватному секторах. Проекти будуть зосереджені, серед іншого, на зусиллях щодо відновлення та цілей вступу до ЄС”, – сказав міністр.

Портфель нових національних інфраструктурних проектів може містити:

→ інвестиції у дорожній сектор;
→ модернізацію залізничних ліній, залізничних вузлів та пунктів перетину кордону;
→ енергетичний сектор;
→ підвищення рівня цивільного захисту, а також захисту стратегічної національної інфраструктури та цифрової стійкості України;
→ інфраструктуру охорони здоров'я.

Очікується, що сторони розроблять спільні проекти у державному секторі на місцевому рівні:

→ забезпечення потреб у комунальних послугах, включаючи водопостачання та водовідведення, централізоване теплопостачання;
→ енергоефективний ремонт пошкоджених війною громадських будівель та приватних будинків;
→ відновлення, спрямоване на задоволення потреб місцевої соціальної інфраструктури, включаючи заклади освіти та інвестиції в інфраструктуру охорони здоров'я.

Також ЄІБ розглядає можливість збільшення гарантій українського бізнесу та додаткових фінансових інструментів для розвитку приватного сектору України.

Банк також розгляне можливість запуску додаткового гарантійного механізму підтримки прямих іноземних інвестицій в Україну.

Крім того, передбачається збільшення консультативної підтримки, включаючи розгортання JASPERS в Україні.

Previous post В’ячеслав Фетісов заявив, що припечатав би до борту голову МОК Томаса Баха
Next post У Дніпрі 20 квітня оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок удару РФ (фото)