Країни ЄС можуть конфіскувати кошти та майно за обхід санкцій | новини України

Конфіскація “незрозумілих багатств” у ЄС загрожуватиме за незаконне звернення зброї, шахрайство та обхід санкцій

Наталія Софієнко Наталія Софієнко

Редактор новин

Країни ЄС можуть конфіскувати кошти та майно за обхід санкцій
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Країни Євросоюзу отримали право конфіскувати кошти та майно за обхід санкцій. Про це йдеться у директиві, розміщеній у законодавчій базі ЄС та Ради ЄС.

“При визначенні, чи слід конфіскувати майно, національні суди повинні враховувати всі відповідні обставини справи, включаючи наявні докази та конкретні факти, наприклад те, що вартість майна є суттєво непропорційною законному доходу особи”, — йдеться в документі.

Також на користь конфіскації свідчать відсутність доказів законності набуття власності та зв'язку із злочинною організацією. У той самий час доказ окремих злочинів то, можливо ” попередньою умовою конфіскації незрозумілого багатства ” . Має бути підтверджено, що таке майно чи кошти було отримано саме внаслідок злочину, зазначається у документі.

У Єврокомісії зазначили, що директива дозволить унеможливити безпеку в руках злочинців незаконно отриманих коштів та їх інвестування.

Правоохоронні органи при цьому матимуть можливість відстежувати та заморожувати підозрілі активи, щоб не допустити їх “зникнення”. Конфіскація “незрозумілих багатств” загрожуватиме за незаконне звернення зброї, шахрайство та обхід санкцій.

Директива є одним із видів законодавства ЄС, але на відміну від постанови вона не має прямої дії. Такий документ зобов'язує країни-члени внести корективи до своїх національних законодавства.

Минулого тижня Рада ЄС затвердила директиву щодо криміналізації обходу та порушень санкцій. Торгівля підсанкціонними товарами вважатиметься кримінальним злочином у всіх країнах Євросоюзу. Максимальна санкція – п'ять років ув'язнення.

  • Євросоюз запровадив уже 13 пакетів санкцій проти Росії за повномасштабну агресію проти України та готує 14-у. У списку санкцій Євросоюзу понад 2000 фізичних та юридичних осіб.
Previous post Минай Динамо – гравців господарів намагалися підкупити, повідомив Роман Бебех
Next post Грузія відмовиться від закону про іноагентів в обмін на членство в ЄС – голова правлячої партії