НАБУ повідомило про підозру у махінаціях із землею чинному міністру. ЗМІ пишуть, що йдеться про міністра агрополітики Сольського

Йдеться про події 2017–2021 років. За даними слідства, до групи на чолі з топ-чиновником входили посадові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

“Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства в Сумській області мали право постійного користування землею. Через їхню відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Надалі за допомогою підконтрольних посадових осіб обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність зарано визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безоплатну землю.

За даними слідства, внаслідок цієї схеми її учасники у 2017–2021 роках заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких тоді становила понад 291 млн. грн.

“Вони також спробували заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, проте їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на дільниці арешт”, – зазначили у відомстві.

Про підозру повідомили чинного міністра, якого НАБУ називає організатором схеми, двом “кураторам” органів Держгеокадастру та “особі, яка сприяла вчиненню злочину”, йдеться у прес-релізі.




У повідомленні не вказано імен фігурантів. За даними джерел NV та “Української правди”, йдеться про міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського.

Контекст

Сольський був головою комітету Ради з питань аграрної та земельної політики із серпня 2019 року до березня 2022-го. Він був одним із лобістів ухвалення закону про відкритті ринку землі в Україні.

24 березня 2022 року Рада призначила нардепа Сольського міністром аграрної політики. Його попередник Роман Лещенко пішов із посади через проблеми зі здоров'ям.

Previous post Звільнення міністрів переноситься – під загрозою Кубраков, Верещук, Малюська
Next post «Били по вежі, щоб залякати населення» – у Харківській ОВА розповіли деталі удару по телевежі