Продовольчі групи Cargill, LouisDreyfus і Glencore, що працюють в Україні, минулого сезону наростили експорт зерна з РФ на 30–60%.

Посилаючись на російські джерела, видання зазначає, що підрозділи Cargill, Louis Dreyfus і Glencore (через Viterra) у Росії стабільно входили до десятки зернотрейдерів та забезпечували близько 16% продажів у структурі російського експорту за 2022–2023 маркетинговий рік. Через чорноморські порти вони відвантажували близько 20% зернових, пише видання.

У 2022-2023 маркетинговому році, за оцінками російського зернового союзу, “МОЗ Експорт” (“дочка” Glencore) реалізувала на експорт 3,7 млн ​​т (проти 2,9 роком раніше), Cargill – 2,3 млн т (проти 1 ,4 млн т), Louis Dreyfus – 1,2 млн т (проти 0,8 млн т). Отже, вони наростили продажі на 30–60%.

Продовольчі групи Cargill, LouisDreyfus і Glencore, які працюють в Україні, минулого сезону наростили експорт зерна з РФ на 30–60% – ЗМІ фото 1

Інфографіка: biz.censor.net

У сезоні 2022/2023, по даними “Forbes Україна”, вони також потрапили до першої десятки експортерів зерна з України, із сукупною часткою у структурі експорту 15%: Louis Dreyfus (місце №2, з 7%), Cargill (№3, з 5%), Viterra (Glencore ; №8, з 3%).

“У 2022 році, з початком вторгнення Росії, трійця залишилася працювати на російському ринку, зробивши формальні заяви щодо обурення діями агресора і загальні обіцянки про плани щось десь зупинити або згорнути. І продовжили цілком успішно заробляти на РФ . Тим часом, під тиском громадськості і через низку санкційних заходів їм довелося навесні 2023 року заявити про зупинку експорту зерна з РФ. “.

Продовольчі групи Cargill, LouisDreyfus і Glencore, які працюють в Україні, минулого сезону наростили експорт зерна з РФ на 30–60% – ЗМІ фото 2

Інфографіка: biz.censor.net

За даними російських ЗМІ, цю обіцянку виконали і зернотрейдери перестали експортувати зерно з Росії.

Проте “Бізнес Цензор” цитує експертів, які припустили, що транснаціональні корпорації не припинять операції з російським зерном зовсім. Вони, швидше, перейдуть на інший базис закупівлі: не проводитимуть операцій із зерном усередині країни, але зможуть купити його на умовах FOB (з постачанням у порт відправлення) і далі торгуватимуть на власний розсуд.

Контекст

Восени 2023 року прем'єр-міністр України Денис Шмігаль заявивЩо на захоплених українських територіях РФ вкрала мільйони тонн зернових на суму приблизно $1 млрд.

Previous post Зеленський і Сунак обговорили допомогу від Британії – новини LB.ua
Next post Сольський відреагував на підозру НАБУ