Мільярдери Крафт, Куперман та Блаватник припинили жертвувати на Колумбійський університет | новини України

Найстаріший вищий навчальний заклад у Нью-Йорку став центром протестів проти американської допомоги Ізраїлю.

Віра Касіян Віра Касіян

редактор стрічки новин

Американські мільярдери припинили пожертвування на Колумбійський університет.
Роберт Крафт. Фото – Вікіпедія

Роберт Крафт, американський мільярдер єврейського походження, заявив, що припиняє пожертвування на свою альма-матер – Колумбійський університет. Він звинуватив навчальний заклад у нездатності забезпечити безпеку своїх єврейських студентів.

У заяві, опублікованому його Фондом боротьби з антисемітизмом (FCAS), Крафт висловив співчуття з приводу зростаючої ненависті до євреїв в університеті та по всій території Сполучених Штатів.

довідка

19 квітня 2024 року на території Колумбійського університету відбулися масові акції на підтримку Палестини та проти американської допомоги Ізраїлю. Протести пройшли на тлі слухань у Конгресі, під час яких президент університету відповідала на запитання законодавців про випадки антисемітизму у навчальному закладі після терористичних атак в Ізраїлі 7 жовтня та розпочала воєнну операцію в Секторі Газа.

Частину студентів розбили на території кампуса університету наметове містечко на підтримку мешканців сектору Газа. На прохання керівництва університету поліція очистила кампус, заарештовано близько сотні протестувальників.

“Я більше не впевнений, що Колумбійський університет зможе захистити своїх студентів та співробітників, і мені незручно підтримувати заклад доти, доки не будуть вжиті заходи”, – сказано у заяві.

Крафт висловив сподівання, що Колумбійський університет та його керівництво “дадуть відсіч ненависті, негайно припинивши ці протести”, і працюватимуть над тим, щоб “повернути повагу та довіру багатьох з нас, хто втратив віру в цю установу”.

довідка

82-річний Роберт Кеннет Крафт є головою та головним виконавчим директором Kraft Group, холдингової компанії з активами в галузі виробництва паперу та пакування, спорту та розваг, нерухомості та приватних інвестицій. Власник команд New England Patriots (NFL), New England Revolution (MLS), Boston Uprising (кіберспорт), а також стадіону Gillette Stadium у передмісті Бостона.

За даними Forbes, його власний капітал оцінюється у $11,1 млрд.

Роберт Крафт закінчив Колумбійський університет у 1963 році. З того часу він пожертвував мільйони доларів альма-матер. У 2000 році Колумбійський університет заснував Центр єврейського студентського життя Крафта і назвав спортивний майданчик на його честь за щедрий внесок у розвиток університету.

Колумбійський університет – приватний дослідницький університет Ліги плюща у Нью-Йорку, США. Заснований в 1754 як Королівський коледж на території церкви Трійці на Манхеттені. Це найстаріший вищий навчальний заклад у Нью-Йорку та п'ятий за віком у Сполучених Штатах.

Інвестор-мільярдер Леон Куперман, пише New York Post, заявив, що дотримуватиметься припинення пожертвувань, які почалися після масових вбивств Хамаса 7 жовтня.

Інші мільярдери, зокрема промисловець Леон Блаватник, також можуть розглянути можливість відмови від пожертвувань, з посиланням на джерела повідомило американське видання.

За деякими оцінками, Куперман, Блаватник та Крафт загалом пожертвували Колумбії близько $100 млн. На ці гроші було збудовано кілька будівель на території кампуса та центр для єврейських студентів, виплачувались стипендії.

Previous post Олена Говорова впевнена, що збірна України матиме медалі на Олімпіаді в Парижі
Next post ЄП затвердив подальшу безмитну торгівлю з Україною