Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд – ЗМІ

“Головну вигоду від пом'якшення санкційного режиму отримує компанія НЛМК російського олігарха Володимира Лісіна, який якимось дивом зумів уникнути санкцій. І це незважаючи на факт, що його бізнес безпосередньо працює на військову машину країни-агресора. За даними видання The Times, компанія Лісіна постачала для російської оборонки сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco та холоднокатану плаковану сталь.

Крім слябів, компанія Лісіна також постачає в ЄС та чавун. Дозвіл продовжувати роботу на європейському ринку надає йому можливості до подальшого збагачення – за даними Bloomberg Billionaires Index, минулого року статки Лісіна зросли на $4,08 млрд. Загалом російські олігархи, всі наближені до російської влади, стали багатшими більш ніж на $50 млрд .

“Якщо це рішення не буде переглянуто, то тільки від продажу слябів Лісін може в наступні роки отримати понад €6 млрд. Загалом у грошовому вимірі по всій номенклатурі товарів ГМК росіяни зможуть виручити на європейському ринку до €3 млрд. Причому йдеться про тих виробниках, які безпосередньо працюють на військове виробництво в РФ.

Контекст

У грудневому 12-му пакеті санкцій ЄС це дійсно дозволив російським виробникам і надалі постачати до ЄС сляби, чавун, заготівлю з легованої сталі, феросплави та DRI, а, відповідно, надав Москві додаткові кошти для продовження війни, зазначає видання. Попередні санкції на імпорт слябів запровадили у жовтні минулого року в рамках восьмого пакету санкцій: тоді було ухвалено рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024 року в межах встановлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має бути припинено. Проте 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше запроваджені обмеження.

Через непослідовність європейських санкцій, а також квот на тривалий перехідний період, Росія отримала можливість продати в ЄС своєї металопродукції на €3,7 млрд. Крім того, ця непослідовність ще більше спотворює конкурентну ситуацію на сталевому ринку ЄС, про що неодноразово заявляла Асоціація металургів. Європи Eurofer.

Previous post Росія демонструє зневагу до прав людини у війні проти України і в поводженні з власними громадянами – доповідь Держдепу
Next post 5 напоїв, які додають енергії та бадьорості на цілий день — Різне