Прем'єр Великобританії оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на €581 млн і розповів, що до нього увійде

“Ми направимо Україні додатково £500 млн, досягнувши цього року підтримки в £3 млрд. І ми надамо їм найбільшу в історії партію британської військової техніки. До нього увійдуть понад 400 автомобілів, 4 млн боєприпасів, 60 катерів та морських рейдерських суден, життєво важлива система протиповітряної оборони та далекобійні високоточні ракети Storm Shadow”, – сказав Сунак.

Він зазначив, що Лондон перебирає “історичне зобов'язання” збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП.

“Сьогодні ми надаємо довгострокову гарантію фінансування щонайменше нинішнього рівня військової підтримки України, адже вона необхідна щороку. Це найтриваліше зобов'язання, яке взяла на себе будь-яка країна. І це демонструє, що Україна не самотня і вона ніколи не буде одна”, – наголосив прем'єр Великобританії.

Контекст

Сунак під час візиту до Києва 12 січня оголосив про виділення найбільшого з початку війни пакету оборонної допомоги Україні від Великобританії у 2024–2025 роках (розраховано на два роки) – на £2,5 млрд (близько $3,2 млрд). Загалом Сполучене Королівство надало допомоги Україні більш ніж на £12 млрд ($15,3 млрд), додав тоді він.

Крім того, Сунак та президент України Володимир Зеленський у Києві підписали угоду у сфері безпеки між країнами. Договір між Україною та Великобританією став першою двосторонньою угодою про гарантії безпеки, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами “Великої сімки” та державами, що до них приєдналися.

Крилаті ракети Storm Shadow, дальність польоту яких становить 250 км.найдальнобійніша зброя, отримана Україною від західних партнерів. Про їх передачу на початку травня 2023 року оголосили владу Великобританії.

Previous post Щоб протистояти пропаганді, треба вивчати історі в школі, – боєць “Азова”
Next post Радник мера Маріуполя каже,що сили РФ стягують підкріплення до Мар’їнки та Часового Яру