Данія дає Україні понад 420 млн. євро на відновлення та енергетику | новини України

Данія допомагатиме Україні у відновленні внаслідок війни. Країни підписали відповідний документ

Наталія Софієнко Наталія Софієнко

Редактор новин

Данія дає Україні понад 420 млн євро на відновлення та енергетику
Юлія Свириденко та Мортен Бедскоу. Фото: me.gov.ua

Україна та Данія уклали меморандум про довгострокову співпрацю та відновлення України, повідомляє Мінекономіки України.

Документ передбачає виділення датським урядом близько 40 млн. євро на підтримку приватного сектору, що бере участь у відновленні України, а також 380 млн. євро для підтримки критичної інфраструктури, що використовує відновлювану енергетику.

Меморандум з української сторони підписала міністр економіки Юлія Свириденко, а з датської – міністр підприємництва Данії Мортен Бедськоу.

Гроші підуть до Експортно-інвестиційного фонду Данії, який є частиною Дансько-українського фонду. Його завдання – знизити фінансові ризики для компаній, які беруть участь у відновленні України. Частина з вищезгаданих грошей допоможе зміцнити енергосистему України, яка постраждала від ракетних та дронових атак військ Росії.

Документ також передбачає сприяння зустрічам між бізнесом обох країн та посиленню співробітництва у сфері суднобудування, розвитку та відновлення морської портової інфраструктури.

Окрема увага буде приділена зеленій трансформації економіки та впровадженню інноваційних рішень у сфері критичної інфраструктури, де Данія посідає провідні позиції на світовому ринку.

  • 22 лютого Данія оголосила про пакет допомоги Україні на 228 млн. євро. Він містив артснаряди, боєприпаси для систем ППО, техніку розмінування та безпілотники.
  • 23 лютого Україна та Данія підписали угоду про безпеку. Повний текст публікованого документа LIGA.net публікувала тут.
  • 12 березня Данія оголосила про новий пакет допомоги Україні на $337 млн, до якого увійшли артилерійські установки, снаряди, міномети та їхні боєприпаси.

Читайте також: Міністр оборони Данії про допомогу Україні: За два-три роки Заходу буде пізно прокидатися

Previous post У Харкові після нічного удару Росії шестеро постраждалих. З'явилися фото з місця новини України
Next post Число постраждалих через нічний обстріл Харкова зросло до шести – ОГП