Ukraine Facility – Україна отримала 1,5 млрд. євро від ЄС | новини України

Україна отримала 1,5 млрд. євро перехідного фінансування від Європейського Союзу за програмою Ukraine Facility

Віра Касіян Віра Касіян

редактор стрічки новин

Україна отримала другий транш за новою програмою фінансової допомоги Євросоюзу
Фото: Depositphotos

Україна отримала 1,5 млрд євро перехідного фінансування від Європейського Союзу за програмою Ukraine Facility. Про це повідомило Міністерство фінансів.

У березні до держбюджету надійшов перший транш обсягом 4,5 млрд євро.

“Виконавши всі п'ять реформ у сферах управління державними фінансами, боротьбі з корупцією, розвитку бізнес-середовища, Україна залучила загалом 6 млрд євро, передбачених механізмом перехідного фінансування”, – йдеться у повідомленні.

“Україна несе важкий тягар для всіх нас. Сьогодні надаємо додаткові 1,5 млрд євро в рамках механізму “Ukraine Facility” обсягом 50 млрд євро. Це вкрай важливо, щоб держава працювала, а послуги надавалися, поки країна дає відсіч агресору”, – прокоментувала надання нового траншу допомоги Україні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

У рамках нової програми фінансової підтримки від Євросоюзу Україна очікує цього року загалом 16 млрд євро, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

“Розраховуємо на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро”, – сказав він, подякувавши Єврокомісії за позитивну оцінку виконання п'яти індикаторів, що є передумовою виділення коштів.

15 квітня Європейська комісія схвалила План України в рамках Ukraine Facility, що містить конкретний перелік структурних реформ та заходів, що сприятимуть сталому розвитку економіки України, “зеленому” переходу, цифровій трансформації та європейській інтеграції.

Рішення потребує остаточного затвердження Радою ЄС.

  • Останній транш від Євросоюзу у рамках попередньої 18-мільярдної програми макрофінансової допомоги Україна отримала 21 грудня 2023 року.
  • 27 лютого Європейський парламент схвалив надання 50 млрд євро допомоги Україні на період 2024-2027 років. З них на бюджетну підтримку буде направлено 38,27 млрд. євро, на інвестиційний фонд – 6,97 млрд. євро, на технічну та адміністративну підтримку – 4,76 млрд. євро.

Previous post Скандал на засіданні ТСК по Києву – нардепи пояснили, чому докладно взялися за Кличка
Next post Держдепартамент США згадав про український телемарафон у своєму звіті про права людини