ЄС виділив Україні другий транш допомоги на €1,5 млрд із фонду Ukraine Facility

В ЄК зазначили, що кошти було виділено після позитивної оцінки Єврокомісії політичних умов, пов'язаних із реформами в галузі судової системи, боротьби з відмиванням грошей, управління державними фінансами, а також вимог до звітності для забезпечення прозорого та ефективного використання коштів.

“Україна несе на своїх плечах важкий тягар для всіх нас. Додаткові €1,5 млрд, які ми виділяємо сьогодні, гарантують, що Україна зможе і надалі забезпечувати діяльність держави та базові послуги для населення, водночас даючи відсіч агресору… Європа залишається єдиною та рішучою у своїй підтримці України”, – заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

В ЄК наголосили, що з початку повномасштабного вторгнення РФ Євросоюз виділив Україні допомогу на загальну суму 98,5 млрд. євро.

Контекст

Лідери ЄС 1 лютого досягли домовленості щодо виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд. Програма розрахована на чотири роки.

Наприкінці саміту йдеться, що Україна зможе отримувати кошти за умови дотримання низки передумов: продовження демократичних механізмів, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, гарантування поваги до прав людини, зокрема меншин.

Також у висновках сказано, що лідери ЄС щороку будуть проводити дебати за програмою, а через два роки вони можуть запропонувати Єврокомісії перегляд усієї багаторічної фінансової рамки.

6 лютого Єврорада та Європарламент узгодили попередні умови надання Україні €50 млрд.

27 лютого передачу Україні €50 млрд фіндопомоги протягом чотирьох років схвалив Європарламент, 28 лютого – остаточно затвердила Рада ЄС.

У рамках Ukraine Facility протягом 2024–2027 років Україна отримає близько €39 млрд. прямого бюджетного фінансування, з яких понад €5 млрд. – гранти, підкреслив прес-центр Мінфіну України.

20 березня Європейський Союз виплатив Україні перший транш допомоги у рамках Ukraine Facility у розмірі €4,5 млрд.

Previous post Євро 2024 — Білорусь покаже чемпіонат Європи з футболу без згоди УЄФА
Next post Канада дозволила Airbus використовувати російський титан в обхід санкцій – Reuters