Держава має прибрати існуючі перешкоди для розвитку “зеленої” енергетики – адвокат

“Передусім слід визначити основні потреби сектора відновлюваної енергетики і розпочати прямий і відвертий діалог з існуючими і потенційними інвесторами. Водночас потрібні конкретні дії для вирішення проблем, що накопичилися, наявність яких блокує інвестиції в розвиток”, – написала Савченко.

За її словами, серед пріоритетних дій держави мають бути наповнення ринку електроенергії засобами та забезпечення високого рівня розрахунків.

“З моменту запуску нової моделі ринку електричної енергії спостерігається хронічний дефіцит коштів та накопичення заборгованості між учасниками ринку”, – додала юрист.

Вона зазначила, що найбільш проблемними напрямками є: балансуючий ринок, розрахунки за тарифом на послуги з передачі електричної енергії та послуги з диспетчеризації перед “Укренерго”, а також розрахунки за спеціальними обов'язками (ПЗГ) щодо забезпечення населення та послуги з розвитку ВДЕ.

“Причин створення “ринку боргів” багато, але основна з них – недофінансування тарифів за послуги операторів систем та підприємств комунальної сфери, відсутність контролю платіжної дисципліни та джерел компенсації за спожиту електроенергію та послуги для споживачів, відключення яких заборонено”, – наголосила адвокат.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 7 листопада ухвалив рішення РНБО щодо заходів щодо підвищення стійкості енергосистеми та її роботи у зимовий період, де найбільш пріоритетними для вирішення Кабміном у місячний термін визначено питання заборгованостей.

Previous post Перемога над Спартаком, гол Шевченка у ворота Філімонова – хроніка суперництва України та Росії на футбольних полях
Next post сьогодні обмежать енергопостачання для промисловості та бізнесу в усіх регіонах України