Україна таємно отримала далекобійні ATACMS і вже використала їх для удару по окупантам – ЗМІ

Співрозмовник агентства розповів, що далекобійні ATACMS були у пакеті військової допомоги вартістю $300 млн, про який Білий дім оголосив 12 березня. Тоді Пентагон повідомляв, що у пакет увійшли боєприпаси до Stinger та HIMARS, а також артилерійські снаряди.

Скільки саме ракет ATACMS відправили в Україну, джерело Reuters не уточнило, але вказало, що відправка була “в останні тижні”.

За даними чиновника, вперше ATACMS із дальністю до 300 км українські військові застосували вранці 17 квітня, завдавши удару Криму за 165 км від лінії фронту.

17 квітня повідомлялося про удари по Джанкою, які спричинили за собою сильні пожежі у кількох локаціях поблизу місцевого аеродрому, який окупанти використовують як військову базу. Відео влучень, пожеж та детонації поширили у соцмережах. Вже тоді Паблики писали, що нібито по Джанкою було два удари тактичними балістичними ракетами MGM-140 ATACMS, тобто варіант з дальністю до 300 км.

Reuters повідомляє, що факторами, які вплинули на рішення Вашингтона надати Україні далекобійні ракети, стали використання Росією проти України. балістичних ракет далекого радіусу дії, поставлених Північною Кореєю (незважаючи на публічні та приватні попередження США не робити цього), а також російські удари по українській енергетичній інфраструктурі.

Інформацію про передачу США Україні далекобійних ракет ATACMS у березні підтвердили також джерела “Голосу Америки” та Politico.

Контекст

Голова комітету з розвідки Сенату США демократ Марк Уорнер 21 квітня заявив, що пакет допомоги, до якого входитимуть ATACMS, можуть направити в Україну вже наступного тижня.

Президент України Володимир Зеленський 22 квітня за підсумками телефонної розмови з президентом США Джо Байденом заявив, що “у домовленостях про [дальнобойных] ATACMS для України всі точки розставлено”.

Україна у 2023 році отримала далекобійні ракети від Великобританії і Франції – Storm Shadow та SCALP, а також від США – ATACMS (за даними ЗМІ – радіусом дії 160 км).

Українська влада також давно веде переговори з союзниками щодо передачі американських ATACMS дальністю до 300 км та німецьких TAURUS (до 500 км), але поки що офіційно не повідомляли про їхнє отримання.

Previous post Мирний саміт України – РФ намагатиметься зірвати подію в Швейцарії   — Світ
Next post Теракт у Франції готував підліток — він зізнався у вірності ІДІЛ