Великобританія надасть Україні високоточні бомби з лазерним наведенням Paveway IV – журналіст

“Остання партія військової допомоги Великобританії Україні включатиме бомби Paveway IV”, – написав він.

Газета The Telegraph також процитувала інформацію Біла і нагадала, що вперше ВПС Великобританії використали цю зброю в Афганістані.




Про новий пакет допомоги Україні на £500 млн (близько €581 млн) оголосив 23 квітня прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак. Paveway IV він не згадував.

Українське спеціалізоване видання Defense Express пише, що Paveway IV – високоточна авіаційна бомба, яка створюється із звичайних 500-фунтових (227 кг) Mark 82 та взята на озброєння у 2008 році.

“Цей комплект має комбіноване супутникове та напівактивне лазерне наведення, має можливість не тільки контактного або відкладеного підриву, а й повітряного. […] Ця бомба є на озброєнні лише Великобританії та Саудівської Аравії. Paveway IV інтегрована до [самолетам] Tornado, Eurofighter Typhoon та F-35, хоча навряд чи її інтеграція з будь-яким іншим західним винищувачем може спричинити якісь складнощі”, – йдеться у матеріалі.

Контекст

Сунак під час візиту до Києва 12 січня оголосив про виділення найбільшого з початку війни пакету оборонної допомоги Україні від Великобританії у 2024–2025 роках (розрахований на два роки) на £2,5 млрд (приблизно $3,2 млрд). Загалом Сполучене Королівство надало допомоги Україні більш ніж на £12 млрд ($15,3 млрд), додав тоді він.

Previous post Заборона консульських послуг для чоловіків – Польща готова допомогти повертати українців
Next post Польща готова допомогти Україні повернути додому чоловіків призовного віку – міністр