Європарламент підтримав заборону розрахунків на суму понад 10 000 євро | новини України

Європарламент боротьби з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 000 євро

Наталія Софієнко Наталія Софієнко

Редактор новин

Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 000 євро
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Європейський парламент ухвалив пакет законів щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Про це повідомили на сайті Європарламенту.

Нові законопроекти надають доступ до інформації про бенефіціарних власників та дають більше повноважень підрозділам фінансової розвідки (ПФР) для аналізу та виявлення випадків відмивання грошей та фінансування тероризму, а також зупинення підозрілих транзакцій.

Реєстри включатимуть дані щонайменше п'ять років.

З 2029 року професійні футбольні клуби будуть зобов'язані перевіряти особи своїх клієнтів, контролювати транзакції та повідомляти про будь-які підозрілі транзакції ПФР. Вони також досягли підвищеної пильності щодо надбагатих людей.

Нові закони передбачають посилені заходи перевірки особистості клієнтів, після чого так звані зобов'язані особи (наприклад, банки, менеджери активів та криптоактивів чи агенти з нерухомості) повинні повідомляти про підозрілу діяльність підрозділів фінансової розвідки та інших компетентних органів.

Угода включає загальноєвропейський ліміт на великі готівкові платежі у розмірі 10 000 євро та заходи щодо забезпечення дотримання цільових фінансових санкцій та запобігання обходу санкцій.

Узгоджені положення, що є частиною пакету заходів щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (ПІК/ФТ), повинні застосовуватися банками та іншими зобов'язаними особами для захисту внутрішнього ринку ЄС від відмивання грошей та фінансування тероризму.

Нові правила контролюватимуться національними органами влади та координуватимуться новим Європейським агентством боротьби з відмиванням грошей – Anti Money Laundering Authority (AMLA).

Щоб рішення стало законом, його ще має затвердити Рада ЄС.

Які обмеження діють в Україні

Згідно з українським законодавством, українці можуть розраховуватися готівкою до 50 000 гривень включно.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:
1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами – у розмірі до 50 000 гривень включно.
Платежі на суму, що перевищує 50000 гривень, здійснюються через постачальників платіжних послуг шляхом переказу коштів з рахунку на рахунок або внесення коштів до кас постачальників платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;
2) між собою за договорами купівлі-продажу, що підлягають нотаріальному посвідченню, на суму до 50 000 гривень включно.

Previous post КМДА розробила пропозиції щодо збереження пам’яток культури
Next post це «найсерйозніший скандал» у Міноборони РФ з 2012 року