НБУ знизив облікову ставку до 13,5% новини України

Національний банк вирішив знизити облікову ставку до 13,5%

Андрій Водяний Андрій Водяний

Старший редактор новин

Облікову ставку в Україні знизили на один пункт до 13,5%
Фото: НБУ / Flickr

Національний банк вирішив зменшити облікову ставку на один процентний пункт до 13,5%. Про це регулятор оголосив у четвер, 25 квітня.

Рішення пов'язане з поновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів та ослабленням цінового тиску.

Фактична споживча інфляція сповільнилася до 3,2% у річному вираженні і виявилася нижчою за прогноз Нацбанку. Базова інфляція також уповільнилася (до 4,2%), але залишилася близькою до прогнозу.

“З огляду на баланс ризиків, а також сприятливі макрофінансові тенденції, у тому числі найкращу інфляційну динаміку, правління НБУ вирішило знизити облікову ставку на 1 п. п. – до 13,5%”, – повідомив НБУ.

Разом із зниженням облікової ставки зменшуються інші ставки: за депозитними сертифікатами овернайт – з 14,5% до 13,5%, за тримісячними депозитними сертифікатами – з 17,5% до 16,5%, за кредитами рефінансування – з 19,5% до 17,5%.

Нацбанк не відкидає, що зниження облікової ставки продовжиться: базовий сценарій передбачає 13% на кінець року.

Облікову ставку в Україні знизили на один пункт до 13,5%
Джерело: НБУ

Пом'якшення відсоткової політики та заплановані кроки щодо валютної лібералізації (які НБУ обіцяє вже найближчим часом) не повинні створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку.

  • Облікова ставка – ключовий показник вартості грошей у країні, від якого залежать відсоткові ставки для кредитів та депозитів.
  • Після початку війни її різко підвищили з 10 до 25%, і на цьому рівні вона була аж до липня 2023 року. Тоді через значне уповільнення інфляції НБУ почав поступово знижувати ставку, поки в грудні 2023 року вона не опустилася до 15%.
  • У березні 2024 року НБУ відновив її зниження.
Previous post Чи є ще порох у порохівницях та ягоди в ягодицях? Скільки працюють нардепи у Раді під час великої війни
Next post що відбувається в окупованих селах Запоріжжя?